Irak Başbakanı: Türk macerası bölgesel savaşa dönüşebilir!

Türk askerinin Kuzey Irak'ta bulunan Başika kampındaki varlığı nedeniyle Bağdat-Ankara ilişkileri iyice gerildi.İki ülke de büyükelçileri dışişlerine çağırdı. Bu gelişmelerden kısa bir süre sonra Irak Başbakanı Haydar el Abadi devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, "Türk tarafına Irak'ın meselelerine karışmamaları yönünde birden fazla uyarı yaptık. Korkarım ki Türk macerası, bölgesel bir savaşa dönüşebilir" dedi.

samanyoluhaber.com

Ankara-Bağdat ilişkileri kopuyor mu?

Irak Temsilciler Meclisi, TSK’nın Suriye ve Irak’taki operasyon yetkisini bir yıl uzatan tezkerenin TBMM’den geçmesinin ardından Türkiye’ye “işgalci” suçlaması yöneltti.

Türkiye’nin kararını kınayan Iraklı milletvekilleri, ayrıca hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Türkiye hakkkında şikâyette bulunmasını istedi.

Buna ek olarak Parlamento, Türk büyükelçisinin Türk askerinin Irak’taki varlığını eleştiren bir mektup verilmek üzere Dışişleri’ne çağrılmasını talep etmişti.

Türkiye’nin bu karara tepkisi çok sert oldu ve Dışişleri, kapsamlı bir kınama mesajı yayınladı.

Türkiye’den Irak’a sert tepki

Tüm bu gelişmelerin ışığında, Reuters’ın haberine göre; Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi sabah saatlerinde Dışişleri’ne çağrıldı.
Irak da karşı hamle olarak Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni Dışişleri’ne davet etti. Ancak Büyükelçi Faruk Kaymakçı’nın Ankara’da olması nedeniyle maslahatgüzarın Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı açıklandı.

ABADİ TÜRKİYE’YE ÇAĞRI YAPTI

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Başika’daki askerlerini çekmesini talep ederken, Irak’ın Türkiye ile askeri bir çatışmaya girmek istemediğini söyledi.

Abadi bugün devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında da, “Türk tarafına Irak’ın meselelerine karışmamaları yönünde birden fazla uyarı yaptık. Korkarım ki Türk macerası, bölgesel bir savaşa dönüşebilir” dedi.

TÜRKİYE İDDİALARA CEVAP VERDİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığının işgalci bir amaç taşımadığını vurguladı.

Kurtulmuş, “Irak'ın aldığı kararı anlamakta zorluk çekiyoruz, bunu doğru bir karar olarak görmüyoruz. Türkiye Irak merkezi hükümetiyle Irak'taki terör örgütlerinin temizlenmesi için her türlü işbirliği yapmaya hazır” dedi.

ERDOĞAN: MASANIN DIŞINDA KALAMAYIZ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Ekim’de TBMM’nin açılışında yaptığı konuşmada konuya ilişkin şu açıklamalarda bulunmuştu:
“Musul’a yapılacak bir operasyonun Telaferi de etkileyeceğini hatırlatmak isterim. Musul’un DAEŞ’ten kurtulabileceğine inanıyoruz. Türkiye olarak masanın dışında kalamayız. Diğerlerinin böyle bir sınırı yok. Ama onlar orada sonuç belirlemek istiyor, biz buna seyirci kalamayız. Bunun kararını da burası verecek. Türkiye olarak kendi sınırlarımız içerisinde huzur ve güven içerisinde yaşamak istiyorsak, bu doğrultuda ilerlemek zorundayız.”

BAŞİKA KRİZİ GEÇEN YIL ARALIK AYINA DAYANIYOR

Türkiye ile Irak arasında Başika yüzünden yaşanan kriz yeni değil.

Türkiye, Kuzey Irak’ta bulunan Başika kampında, Kürt Peşmergeleri ve Sunni Haşd el Vatani milislerini eğitmek üzere asker bulunduruyor.
Ankara geçen Aralık ayında Başika’daki varlığını artırınca Bağdat yönetiminden sert tepki gelmişti.
Gelen tepkiler üzerine Türkiye, buradaki askerlerin bir kısmını geri çekmişti.
ÖNE ÇIKAN HABERLER