Irak 300’den fazla kişiyi IŞİD üyeliğinden idama mahkum etti... Aralarında Türkler de var

Irak mahkemesi 300’ü aşkın kişiyi IŞİD’e üye oldukları veya destekledikleri suçlamasıyla idam cezasına çarptırdı.

SHABER3.COM




Fransız haber ajansı AFP, başkent Bağdat ve Musul’daki iki farklı mahkemede yargılanan sanıklar hakkında kararın bugün çıktığını ve idam cezasına çarptırılanların arasında çok sayıda yabancı ülke vatandaşının da olduğunu ifade etti.

Iraklı yetkililer, Bağdat’taki mahkemede 97 yabancı uyruklunun idama mahkum edildiğini, 185 kişinin ise müebbet hapis cezasına çarptırıldığını ifade etti. Musul’daki mahkeme ise 212 kişiyi idama mahkum ederken, 341 kişiye de müebbet cezası verdi.

İdam cezasına çarptırılanlar arasında Türkiye, Azerbaycan ve eski Sovyet ülkelerinin vatandaşları olduğu belirtildi.

New York Times (NYT) gazetesi, Irak’ta bu ay içinde 12’si Türkiyeli, ikisi Azerbaycanlı toplam 14 kadının IŞİD üyesi olmaktan idama mahkum edildiği duruşmayı yazdı. NYT, idam kararlarının toplam iki saat içinde yapılan duruşmada çıktığını vurguladı.

Habere göre sanıklardan 42 yaşındaki Türkiye vatandaşı Emine Hasan adlı kadına kendini savunması için sadece iki dakika verildi. Emine Hasan, ailesiyle birlikte Suriye ve Irak’a yasa dışı giriş yaptığını ve IŞİD’in kontrolündeki bölgede iki yıldan fazla yaşadığını anlattı. Mahkeme, 10 dakika içinde Emine Hasan’ın asılarak idam edilmesine karar verdi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü, Irak’ın en çok idam gerçekleştirilen dördüncü ülke olmasını kınadıklarını açıklarken, son dönemde alınan idam kararlarına ilişkin şu eleştiriyi getirdi:

“Adil yargılama ilkelerinin uygulanmadığı, kimi zaman işkence sonucu alınan itiraflardan başka delilin bulunmadığı, aceleye getirilen süreçlerin ardından idamlar gerçekleşiyor. Irak’ın IŞİD davalarını kötü yönetmesi kurbanları gerçek adaletten mahrum bırakmanın yanısıra masum Iraklıları ölüme gönderme riskini de barındırıyor.”
<< Önceki Haber Irak 300’den fazla kişiyi IŞİD üyeliğinden idama... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER