Interpol, yolsuzluk zanlısı Bakanı Irak'a teslim etti

Yolsuzluktan hüküm giyen Irak eski Ticaret Bakanı Abdül Felah El-Sudani, Interpol tarafından tutuklanmasının ardından Irak makamlarınca teslim alındı.

SHABER3.COM

Yolsuzluk davalarından hüküm giyen Irak eski Ticaret Bakanı Abdül Felah El-Sudani'nin perşembe günü Interpol tarafından tutuklanmasının ardından Irak makamlarınca teslim alındığı duyuruldu.

Şark'ul Avsat'ta yer alan habere göre, bir hükümet yetkilisi, eski Ticaret Bakanı’nın Bağdat Havaalanı’na ulaştığını açıkladı.

Sudani’nin iade edilmesini öngören dosyayı hazırlamak için birkaç yıldır olağanüstü şekilde çaba gösterildiğini ifade eden Irak Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu mahkûmun Soruşturma Dairesine gönderildiğini doğruladı.

Komisyon, ”Kamu malına kasıtlı zarar vermekten gıyabında 8 suçtan ağır hapis cezası bulunan Sudani’nin 9 ayrı davada duruşmaya çıkarılmak için Irak Yargısı tarafından aranıyordu” dedi. Sudani’nin kardeşinin de işlenen suçlara karıştığı gerekçesiyle tutuklandığı kaydedildi.

Interpol tarafından geçen yıl eylül ayında hakkında kırmızı bülten çıkarılan Sudani, Lübnan yetkilileri tarafından Beyrut Havaalanı’nda gözaltına alınmıştı.

Irak Mahkemesi, 2012 yılında Sudani’ye idari ve mali yolsuzluk davalarından 7 yıl gıyabi hapis cezası vermişti.

Irak İslami Dava Parti üyesi olan El-Sudani, Caferi hükümetinin yönetimde olduğu 2005 yılında Irak Ulusal Kongresi’ne üye seçilmişti.

Sudani, İbrahim Caferi hükümetinde eğitim bakanlığına seçildi. 2005 seçimlerinden sonra ticaret bakanı olarak görev yapan Sudani, Maliki başkanlığında yeni bir hükümetin kurulmasıyla haziran 2006’da makamından ayrıldı. 2009 yılında ülkeden kaçmaya çalışırken Bağdat Havaalanı’nda yakalanan Sudani istifa etti. Fakat kefaletle serbest bırakıldıktan sonra ülkeden kaçmayı başardı.

Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Sudani’ye yöneltilen suçlamaların başında gıda karneleri için alınacak malzemelerin kanun ve kurallara aykırı bir biçimde ithal edilmesi, fiyatların şişirilmesi, telef olan malzemeleri devralma yönünde karar vererek bunların yerine insan sağlığına zararlı maddelerin getirilmesi ve anlaşmalarda değişiklik yapılması olduğunu belirtti. Suçlamalar arasında ayrıca gıda karnelerinin dağıtımını durdurarak dağıtılacak malzemelerin bekletilmesi, bakanlığın istediği malzemelerin teslim edilmemesi, bakanlar kurulundan çıkan kararlara uyulmaması yönünde emirler verilmesi ve kamu malının zarara uğratılması da var.
<< Önceki Haber Interpol, yolsuzluk zanlısı Bakanı Irak'a teslim etti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER