İnsan Hakları Kurulları'na 2 bin 717 başvuru gerçekleşti


Türkiye İnsan Hakları Kurumu'na 2014 yılı içerisinde posta, faks, telefon vb. yollarla toplam 578 başvuru yapıldı. Aynı yıl il ve ilçe İnsan Hakları Kurullarına da toplam 2 bin 717 başvuru gerçekleşti.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine cevap verdi. Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nun kamuoyunu resmi internet sitesi olan www.tihk.gov.tr adresi üzerinden bilgilendirdiğini dile getiren Elvan, resmi internet sitesinin düzenlenen faaliyetler sonucu sürekli güncellendiğini kaydetti. Resmi internet sitesi dışında; inceleme, ziyaret, rapor ya da kararlara ilişkin olarak haber ajanslarına bilgi verildiğini ya da basın toplantısı düzenlenmek suretiyle kamuoyunun bilgilendirildiğini anlatan Elvan, şöyle devam etti: "Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nun kuruluşuna ilişkin yasa, 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olmakla birlikte Kurum, fiilen çalışmaya, İnsan Hakları Kurul üyelerinin ve Kurum Başkanının seçimi sürecinin tamamlanmasını takiben 24 Ocak 2013 tarihinde başlamıştır. 2014 yılı içerisinde Türkiye İnsan Hakları Kurumuna posta, faks, telefon vb. yollarla toplam 578 başvuru yapılmıştır. Aynı yıl İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarına da toplam 2 bin 717 başvuru yapılmıştır. Buna ek olarak, 2014 yılı insan haklan ihlal iddialarına ilişkin sayısal verilerin hak konularına göre dağılımına ilişkin detaylı bilgi Kurum resmi internet sitesi adresi olan www.tihk.gov.tr'de yer almaktadır. 2015 yılına ait başvuru sayıları ise 17 Mayıs 2014 tarihli 29003 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İnsan Hakları İddialarına İlişkin Başvuruların İncelenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 27'nci maddesi uyarınca faaliyet yılını takip eden yılın şubat ayı içerisinde yayınlanacaktır." dedi.

Türkiye İnsan Hakları Kurumunun görev önceliklerinin; insan haklarının korunması ve geliştirilmesi olduğunu belirten Bakan Elvan, bu çerçevede; işkence ve kötü muamele ile mücadele etmek; şikâyet ve başvuruları incelemek ve bunların sonuçlarını takip etmek; insan hakları eğitim faaliyetlerini yürütmek; insan hakları alanındaki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmenin kurumun temel görevleri olduğunu vurguladı.

Ayrıca; TİHK, 2014 yılı başından itibaren Ulusal Önleme Mekanizması olarak tayin olunduğunu ifade eden Elvan, şöyle devam etti: Bu görev çerçevesinde de; ceza infaz kurumları, geri gönderme merkezleri ve nezarethaneler ziyaret edilerek raporlanmaktadır. Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Avrupa Ulusal İnsan Hakları Kurumları Ağı'na (ENNHRI) üyedir. Türkiye İnsan Hakları Kurumu 2012-2015 yılları arasında alıkonulma merkezlerine 13 kez ziyaret gerçekleştirmiştir. Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Avrupa Birliği ve Türkiye mali işbirliği çerçevesinde proje faydalanıcısı olarak yürüttüğü 'İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi' (İNKAP) kapsamında kampanyalar yürütmektedir. Kurumun kararları tavsiye niteliğindedir. Kurum, insan hakları ihlallerinde sorumluluğu bulunanları masumiyet karinesi ilkesi gereğince yargı organları tarafından suçu sabit bulununcaya kadar açıklamamaktadır. Kesinleşmemiş vakalarla ilgili, raporlarında ve kararlarında kişi ismi yerine personelin görevi ve ilgili idarenin adını vermektedir." CİHAN
<< Önceki Haber İnsan Hakları Kurulları'na 2 bin 717 başvuru gerçekleşti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER