İnmeye erken müdahale tedavi başarı oranını yüzde 50 yükseltiyor


Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uz. Dr. Mustafa Çam, inmeye erken müdahalenin tedavi başarı oranını yüzde 50 yükseltiğini söyledi.

Çam, vücudun bir yarısının tümü veya bir bölümünde meydana gelen uyuşma ve güçsüzlük, yutma güçlüğü, konuşma, okuma ve anlama bozukluğu, baş dönmesi, gövdeyi dik tutamama, çift görme ve görme kaybının inmenin belirtisi olduğunu söyledi. Hastalar inme belirtilerinin farkına varsa bile şikâyetlerin kendiliğinden geçmesini beklediğini belirten Çam, "Çoğunlukla acil servislere gecikerek ulaşmakta ve güncel tedavi yaklaşımlarından pek yararlanamamaktadır. Son yıllarda inmeden koruyucu yöntemlerin yanı sıra inme tekrarının önlenmesi ve özellikle inmeli hastaların akut dönemde tanı, tedavi ve bakımları açısından önemli ilerlemeler kaydedilmiştir." dedi.

İnme geçiren ve uygulama koşulları uygun olan bir hastaya ilk 3-4,5 saat arası hemen müdahale edildiğinde tedavide yüzde 50 başarı elde edildiğini vurgulayan Çam, "Bu tedavide süre çok önemli olmakla birlikte tek kriter değildir. Uygulamaya engel kriterler ekarte edilmeli ve yüksek riskli hastalara uygulanmamalıdır. İnme gelişimini önlemek amacıyla ikincil koruyucu tedavi yaklaşımlarına öncelik verilmelidir. Damarsal risk faktörleri belirlenmeli ve kontrol altına alınmalıdır. Hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet gibi değiştirilebilir risk faktörleri tedavi edilmeli, sigaradan uzak durulmalı ve obezite ile mücadele edilmelidir." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber İnmeye erken müdahale tedavi başarı oranını yüzde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER