İngiltere'nin son kararı: Hükümet, AB'den erteleme istesin

Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşma olmadan ayrılmaya karşı çıkan İngiltere Parlamentosu, kritik son önergeyi 412'ye karşı 202 oyla kabul etti. Başbakan Theresa May'in AB'den erteleme istemekten başka şıkkı kalmadı. Mevcut şartlarda 29 Mart'ta Brexit'in ertelenmesi için AB üyesi diğer 27 ülkenin tümünün onayı gerekiyor.

SHABER3.COM

İngiltere Parlamentosu, hükümetin birlikten çıkış (Brexit) başlangıç tarihi için AB'den erteleme talebinde bulunmasını öngören teklifi 412'ye karşı 202 oyla kabul etti.

Parlamento 12 Marta Salı günü İngiltere ile AB arasındaki Brexit anlaşmasını ikinci kez reddetmiş, 13 Mart Çarşamba günü ise İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılmasına karşı çıkmıştı.

BREXIT 30 HAZİRAN'A KADAR ETELENSİN

Perşembe akşamı kabul edilen teklif ise Brexit anlaşmasının 20 Mart Çarşamba gününe kadar İngiltere Parlamentosu tarafından onaylanması halinde Brexit'in bir kereliğine 30 Haziran'a kadar ertelenmesi talep edilecek.

İngiltere Parlamentosu'nun Çarşamba gününe kadar anlaşmayı onaylamaması halinde ise AB liderlerinin 21 Mart Perşembe günü başlayacak zirvede İngiltere'den Brexit'in niçin ertelendiği ile ilgili net bir açıklama isteyecekleri belirtiliyor.

29 Mart olarak belirlenen Brexit tarihinin 30 Haziran'dan ileri bir tarihe ertelenmesi halinde ise İngiltere'de mayıs ayında Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yapılması gerekecek.

İngiltere Başbakanı May ise daha önce Brexit anlaşmasını önümüzdeki hafta üçüncü kez Parlamento'nun onayına sunacağını açıklamıştı.

CORBYN: ALTERNATİF PLAN ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANABİLİR

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn oylama sonrası Parlamento'da yaptığı konuşmada, partisinin alternatif planı üzerinde AB ile bir anlaşma sağlanabileceğini söyledi. 

Corbyn ayrıca ikinci Brexit referandumuna da destek verdi. İşçi Partisi lideri, "Bunu siyasi bir kazanım için değil mevcut çıkmazı aşmamızı sağlayacak gerçekçi bir seçenek olarak öneriyoruz." dedi.

AB KOMİSYONU: BREXIT OTOMATİK OLARAK ERTELENMEYECEK

AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu ise Brexit'in otomatik olarak ertelenmeyeceğini açıkladı. Komisyon'dan yapılan açıklamada, AB'nin de bu kararı almadan önce kendi çıkarlarını gözetmesi gerektiği belirtildi.

İngiliz Parlamentosu, erteleme oylamasından önce yeniden referanduma gidilmesi önergesini oyladı. Bağlayıcı olmayan 2'nci kez Brexit referandumuna gitme önergesi 334 ret, 85 kabul oyuyla reddedildi.

Ertelemenin sadece 30 Haziran'a uzatılması daha fazla ertelemenin yapılmaması hakkındaki önerge de 314'e 311 oyla reddedildi.

Üçüncü bağlayıcı olmayan önerge, milletvekillerinin Brexit çalışmalarına tamamen girmeleri ve bağlayıcı oy hakkına sahip olmaları önergesi de 314'e 312 oyla, yani sadece 2 oy farkıyla reddedildi.

Hem Başbakan Theresa May'in anlaşmasını hem anlaşmasız Brexit'i reddeden, Brexit'in milletvekillerine ortak bir yaklaşım benimseyebilmeleri için ertelenmesini öngören son önerge de 318'e 302 oyla reddedildi.
<< Önceki Haber İngiltere'nin son kararı: Hükümet, AB'den erteleme istesin Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER