İngiltere Parlamentosu yine "hayır" dedi

2016 yılı haziran ayında yapılan referandumda İngiltere'nin AB'den çıkışı (Brexit) için "evet" kararı çıktığında ayrılığın hiç bu kadar zor olacağı tahmin edilmemişti. 29 Mart'ta resmen AB'ye veda etmesi gereken Ada'da parlamento Başbakan Theresa May'in sunduğu şıkları tek tek reddediyor. Brüksel, "Siz bilirsiniz." rahatlığı ile hareket etse de belirsizlik iki tarafa da pahalıya patlıyor.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış (Brexit) tarihi olarak belirlenen 29 Mart'a sayılı günler kala çıkış şartlarında bir karara varılamadı. 

İngiltere Parlamentosu'nda 13 Mart Çarşamba günü yapılan oylama ile Birleşik Krallık için "sert Brexit" olarak bilinen anlaşmasız ayrılık şıkkı masadan kaldırıldı. Perşembe günü de "Brexit tarihinin ertelenmesi" şıkkı oylanacak.

ANLAŞMASIZ BREXIT'E HAYIR

İngiltere Parlamentosu'nda yapılan son oylamada 308 parlamenter "anlaşmasız Brexit" ihtimalinin masada kalması yönünde oy kullanırken, 312 parlamenter "hayır" dedi. Buna göre İngiltere'nin AB ile anlaşmaya varmadan birlikten ayrılma ihtimali kalmadı.

12 Mart'ta Başbakan Theresa May'ın AB liderleri ile imzaladığı anlaşmayı reddeden parlamento masada kalan son ihtimali de oylayacak. Bu oylama sonucunda Brexit için erteleme talebi çıkarsa İngiltere hükümeti 29 Mart olan Brexit tarihini erteleme talebini Brüksel'e iletecek. T

Talebin kabul edilmesi için 27 AB üyesi ülkenin oy birliği ile karar alması gerekiyor. 

AB Komisyonu, "İngiltere ne istediğini tam olarak bize söylemeli. Bundan sonrası onların mesuliyetinde." açıklamasında bulunarak imzalanan anlaşmadan geri adım atılmayacağı imasında bulundu. 

İNGİLTERE'NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ KUZEY İRLANDA SINIRI

İngiltere Kuzey İrlanda'nın uzun vadede İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmesine sebep olabilecek bir belirsizlikten endişe ettiğini saklamıyor. Birleşik Krallık, Gümrük Birliği şartlarının Kuzey İrlanda için de kalıcı olmasında ısrar ediyor.  

İngiltere Başbakanı Theresa May, Kuzey İrlanda sınırına dair ''tedbir maddesi'' sebebiyle tepki çeken anlaşmanın metnini değiştirmeyi başaramamış, ancak maddenin kullanım şartlarını ''açıklık getiren'' bir müşterek belge üzerinde AB ile uzlaşmıştı. 

May buna rağmen parlamenterleri ikna edemeyince anlaşmayı parlamentodan geçirmekte başarısız oldu.
<< Önceki Haber İngiltere Parlamentosu yine "hayır" dedi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER