İngiltere basını: Cameron itiraf etti ama biraz geç


İngiltere Başbakanı David Cameron'un bir offshore şirketinde hissesi olduğunu açıklaması, ülkenin gündemine oturdu. Başbakan'a için istifa çağrılarının arttığı ve parti içerisinden de tepkilerin yükselmeye başladığı belirtiliyor.

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, Daily Telegraph gazetesinin haberinde, "Cameron babasına ait offshore şirketinde hissesi olduğunu itiraf etti. Babasından kalan mirasın bir kuruşunun dahi vergi cennetlerinden gelmediği konusunda ise hiçbir zaman emin olamayacağını söyledi." deniyor.

Haberde ayrıca Cameron üzerindeki istifa baskısının da arttığı ve Başbakan'ın vergi cennetlerinde kurulmuş olan bir şirkette hissesinin olduğunun anlaşılmasının Muhafazakar Parti içerisinde de rahatsızlığa yol açtığı belirtiliyor.

Haberde Cameron'un 2010'da Başbakanlık koltuğuna oturmadan önce Baltimore adlı offshore şirketteki tüm hisselerini sattığı ve bu hisselerin toplamda 30 bin Sterlin değerinde olduğunu söylediği de aktarılıyor.

Panama Belgeleri sızıntısıyla birlikte gündeme gelen David Cameron'un offshore şirketi Baltimore ile ilişkisi diğer gazetelerde de yankı buluyor:

Independent yazarı Andrew Grice: Cameron itiraf etti... ama biraz geç. Siyasetin ilk kurallarından birisi bir an önce tüm gerçekleri kamuoyuyla paylaşıp ardından oluşan hasarı onarmaya çalışmaktır. Cameron'un offshore itirafı ancak Perşembe günü gelebildi. Durumu daha da kötü hale getirense Pazartesi sabahı Panama belgeleri haberleri basına yansıdığında Başbakan'ın kendisiyle ilgili iddiaları örtbas etmeye çabalamış olmasıydı.

Times: Cameron ancak kendisine beşinci kez sorulduğunda babasının offshore şirketi üzerinden kazanç elde ettiğini itiraf edebildi. Günler süren suskunluğun ardından gelen eşi görülmemiş itiraftan sonra muhalefetteki İşçi Partisi Cameron'u istifaya çağırdı.

Guardian: Cameron sonunda itiraf etti. ITV'ye alışılmadık bir röportaj veren Başbakan, babasının offshore şirketi üzerinden kazanç sağladığını söyledi. Ancak bu itirafın Başbakan üzerindeki baskıları azaltması beklenmiyor. Son 4 günde Panama belgeleri ve İngiltere bağlantısı konusunda 5 açıklama yapan Cameron, ancak beşinci açıklamasında doğrudan kazanç sağladığını söyleyebildi. CİHAN
<< Önceki Haber İngiltere basını: Cameron itiraf etti ama biraz geç Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER