İnekleri robotlar sağacak


Türkiye'de robotlar ile ineklerden süt sağılabiliyor. Üreticinin rağbet ettiği robotları satışa sunan Kurtsan Teknoloji'nin Genel Müdürü Ahmet Kurt, "Çiftliklerde sağım, sağımhane ismi verilen ayrı bir bölmede yapılmaktaydı. İnekler, her gün belirli saatlerde barındıkları yerden sağımhaneye sevk edilip sırayla sağımcıların yardımıyla sağılıyordu. İnekler, sağım için günde asgari iki kere barınaklarından ayrılmak durumunda kalıyordu." dedi.

Kurt, 'sağım robotları'nın faydalarını şöyle anlattı:

"Robotların ineklerin barınaklarına yerleştirilerek ineklerin yeme, içme, dinlenme gibi rutinlerinin bir parçası olarak sunuluyor. İnekler birkaç gün içinde sağım robotlarına alışıyorlar. Özgür olan inekler, dilediklerinde kendi kendilerine sağılırlar. Böylece stres yaşamayan hayvanlar daha fazla süt verir ve aynı zamanda hiçbir insan inisiyatifine dayanmadan hijyenik süt elde ediliyor. Avrupa'da robot kullanımı ile birlikte süt veriminde minimum yüzde 15 artış, süt kalite primi ve veterinerlik gideri gibi artılar elde edilmiştir. Robotların en önemli yanlarından biri de tıpkı traktör gibi ikinci el ürünlerin ileride satışa sunulacak olmasıdır."

Kurt, bayi ve servis ağı sayesinde sağım robotlarını Türkiye'nin her yerinde üreticinin hizmetine sunacaklarını belirterek, "Yakında Türkiye'nin dört bir tarafında geleneksel çiftliklerin yerini robotlu çiftlikler alacak. Robotlu çiftlikler süt hayvancılığında adeta devrim yaratacak. Kurtsan'ın amacı bu ürünü kolay erişilebilir hale getirmek. Bayiler kanalı ile üreticilere sattıktan sonra da teknik yardım devam edecek. Sağım robotları bir lüks olmayacak her üretici imkânları ölçüsünde tekniğin nimetlerinden faydalanarak daha çok verim elde edecek daha çok gelir elde edecek." ifadelerini kullandı.

Ahmet Kurt, robotlu çiftliklerin Kırsal Kalkınma veya İPARD gibi teşviklerden yararlanabileceğine işaret etti.

ROBOTLAR İLE EL DEĞMEDEN SÜT SAĞILIYOR

'Sağım robotları'nın çalışma şekli şöyle:

"Robotlar neklerin bulunduğu ahıra yerleştirilir. Robotlar kabin ve kabin içerinde hareket eden robot kolu şeklindedir. Kabin içerisinde ayrıca, sağım sırasında ineklere yem de verilmektedir. Sağılmak isteyen inek, kabin içeresine girer. Bu arada inek elektronik olarak tanımlanır. Robot kol lazer teknolojisi ile ineğin memesini bulur ve her meme ucunu sağım öncesi temizler. Daha sonra da aynı meme uçlarına sağımı yapacak sağım başlıklarını yerleştirir. Böylece sağım başlar. Sağım başlığı, meme ucundan gelen süt bittiği zaman otomatik olarak çekilir. Sağılan süt, hiç el değmeden paslanmaz çelik borulardan, süt soğutma tankına iletilir. Süt burada hızla soğutulur.
Böylece hijyenik sağım yapılır. sağımı biten ineğin meme uçlarına sağım sonrası memeye bakteri bulaşmasını engellemek için koruyucu uygulaması yapılır. Daha sonra inek kabinden çıkar ve yeni ineğin kabine girmesi beklenir. Yeni bir sağıma başlamadan önce sağım başlıkları buharla dezenfekte edilir. Bunun sayesinde bir inekten bir başka ineğe sağım başlığından dolayı her hangi bir hastalık bulaşması önlenir. Ayrıca, robot belirli periyotlarda kendi kendini komple yıkar. Sütünde hastalık uyarısı alan robot, sağımı biten ineği sürünün içerisine değil tedavi bölümüne bir ayırıcı kapı ile yönlendirir. "
CİHAN
<< Önceki Haber İnekleri robotlar sağacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER