İlacın etkili olması için kullanım talimatlarına harfiyen uyması gerekir


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, tedavi için sadece doğru ilacın reçetelendirilmesinin yeterli olmadığını söyledi. Doç. Dr. Kumcu, hekim tarafından reçete edilen bir ilacı almak için eczaneye gidildiğinde, eczacının ilacın nasıl, ne sıklıkta ve ne kadar süre ile kullanılması gerektiği konusunda hastayı bilgilendirmekle yükümlü olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kumcu, verilen bilgilerin hasta tarafından çok dikkatli bir şekilde dinlenmesi ve ilaç kullanım talimatlarına harfiyen uyması gerektiğini ifade etti.

İLAÇLAR DÜZENLİ KULLANILDIĞINDA FAYDA SAĞLAR

Bakteri kaynaklı enfeksiyon nedeniyle antibiyotik alması gereken bir hastanın antibiyotiği düzenli kullandığı takdirde fayda görebileceğini belirten Doç. Dr. Kumcu açıklamasına şöyle devam etti; "Günde iki defa kullanılacak bir antibiyotik, sabah akşam mutlaka aynı saatte alınmalı, 2-3 gün kullanımdan sonra kişi kendini çok iyi hissetse dahi, ilaç doktorun belirttiği süre boyunca kullanılmalıdır. Hasta iyileştiğini düşünerek ilacını almayı bırakırsa bakteriler tekrar güçlenir ve öncekinden daha şiddetli bir enfeksiyona neden olabilir."

İLAÇ KULLANIRKEN YAN ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE HEMEN DOKTORA BAŞVURULMALI

Doktor tarafından reçete edilen ilaç kullanılırken herhangi bir yan etki ile karşılaşıldığında mutlaka ilgili doktorun bilgilendirilmesi gerektiğini hatırlatan Dr. Eda Kumcu, bu etkinin ilaca bağlı olabileceği gibi başka bir sebepten de kaynaklanıyor olabildiğini söyledi.

Bu yüzden hastanın kendiliğinden ilaç kullanımını kesmesi, hastalığın iyileşmesini güçlendirdiği gibi seyrini de değiştirebileceğini ifade eden Doç. Dr. Kumcu; "İlaçlar bilindiği üzere başka ilaçlarla etkileşebilir. Birbirlerinin vücuttaki etkisini azaltabilir, ortadan kaldırabilir veya şiddetlendirebilir. Dolayısıyla kişi doktora gittiğinde kullanmakta olduğu ilacı mutlaka belirtmelidir. Özellikle hipertansiyon veya diyabet gibi ömür boyu ilaç kullanımını gerektiren rahatsızlığı olan kişiler başka bir sebeple doktora gittiklerinde, düzenli kullandıkları ilacı mutlak hekimlerine iletmelidir. Ayrıca bu tip kronik rahatsızlıklarda tedaviye uyum çok önem taşır. Kişinin ilacını her gün belirli saat/saatlerde almayı alışkanlık haline getirmesi önemli ölçüde fayda sağlar." dedi.

Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların sadece ağrı ve ateş varsa kullanılması gerektiğini savunan Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, ilacın ağrı kesildiğinde veya ateş düştüğünde kullanıma devam edilmesinin karaciğer veya böbrek rahatsızlıklarına neden olabileceği gibi rahatsızlığın geçmesine ilave bir katkıda bulunmayacağını ifade etti. Doç. Dr. Kumcu, hastayı uygun ve doğru bir şekilde ilaç kullanmaya yönlendirmesi açısından eczacılara büyük görevler düştüğünü belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber İlacın etkili olması için kullanım talimatlarına harfiyen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER