İki hukukçudan önemli Bylock uyarısı...

Onbinlerce kişinin haksız mağduriyetine neden olan ByLock tutuklamaları konusunda iki önemli hukukçudan uyarılar geldi.

SHABER3.COM



Emekli Askerî Hakim ve Avukat Dr. Ümit Kardaş MİT’in ByLock ile ilgili düzenlediği sadece isim bildiren listeleri delil olarak kabul etmenin tüm ceza muhakemesi hukuku birikimini yok etmek anlamına geldiğini söyledi.

? CNN Türk’te bir tartışma programına katılan Hukukçu Alaaddin Varol ise, ByLock’ta yaşanan mağduriyetlerle değinerek,  “ByLock’ta içerik yoksa yargılama yapılsın ama tutuklama zor yapılsın. Dosya boş ama 9-10 yıl ceza veriliyor. Bu hâkimlik değil. Hakimler artık tahliye kararı vermekten korkmamalı.” dedi.



KARDAŞ: BYLOCK’TA SADECE İSİM BİLDİREN LİSTELER DELİL KABUL EDİLEMEZ

Ümit Kardaş, Yeni Asya Gazetesi’ne verdiği röportajında, ‘ ByLock’un delil vasfına ilişkin hukuk devletinde hür, bağımsız ve tarafsız yargı organlarının yetki alanındaki süreçlerin MGK ve MİT gibi kurumlarca yönlendirilmesi söz konusu olabilir mi? sorusuna cevap verdi.

Kardaş,  “Yargıtay Ceza Genel Kurulu Kararları YCGK’nın Bylock ile ilgili aldığı karar hukuki olmayıp, MİT’in düzenlediği sadece isim bildiren listeleri delil olarak kabul etmek tüm ceza muhakemesi hukuku birikimini yok etmek demektir. Kişilerin bu program üzerinden örgütün hangi üyeleriyle görüştüğü ve bu konuşmaların içeriğinin ne olduğunun ortaya konulması gerekir. Kaldı ki bu içerikler hakim kararına dayalı olarak dinlenilmemiş olduğundan açıklansalar da hukuka aykırı delil oluştururlar. İletişimin hakim kararıyla dinlenilmesi durumunda dahi bu deliller asli delil olamaz. Ancak kuvvetli delillerin yanında ikincil, destekleyici delil olurlar. Sadece Bylock uygulamasını ya da banka hesaplarını, çalışma yerlerini, yazıları gerekçe göstererek mahkumiyete gidilebiliyorsa bu bizi yargısal süreçle ilgili endişelere, güvensizlik duygusuna götürür.” değerlendirmesinde bulundu.



HUKUKÇU VAROL: DOSYALAR BOŞ AMA 9-10 YIL CEZA VERİLİYOR

Hukukçu Alaaddin  Varol’un CNN yayınında söyledikleri şöyle: “Bizi izleyen hakim ve savcı arkadaşlar vardır. Şu tutuklama tedbirini gerçekten dikkatli kullansınlar. ByLock veya başka konularla ilgili. İçerik yoksa yargılama yapılsın ama tutuklama tedbiri zor uygulansın. Yargılama yapın bir şey demiyorum. Biz burada konuştuk. Bu işin tecrübeli HSYK üyeleri dahi ikna edemedi. Hiçbir şey yok dosya da ama 9-10 yıl cezalar verildi. 15 Temmuz’dan sonra 2 yıla yakın zaman geçti. Hakimler artık tahliye vermekten korkmamalı. Bu konuda taraftar olarak davranmak bu sürece daha çok zarar veriyor.”
<< Önceki Haber İki hukukçudan önemli Bylock uyarısı... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER