İki bayram arası düğün yapsam caiz mi?

Diyanet, 'İki bayram arasında evlenmek caiz mi?' sorusunu cevaplandırdı

İki bayram arası düğün yapsam caiz mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında evlilik planı yapan ancak, 'iki bayram arası evlenmek caiz mi?' diye soran gençleri yayınladığı fetvayla aydınlattı

Bir vatandaşın, "İki bayram arasında evlenmek caiz midir?" sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu Dinî Bilgilendirme Platformu, 'iki bayram arası evlenilmez' anlayışının dini boyutunun olmadığını açıkladı. Açıklamada, şunları kaydetti: "Ülkemizin bazı yörelerinde, Ramazan ile Kurban Bayramı arası kastedilerek 'İki bayram arasında düğün yapılmaz ve nikah kıyılmaz.' denilmektedir. Bu sözün dini yönden hiçbir dayanağı bulunmamaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) ile Hz. Aişe (r.a.) de Şevval ayında evlenmişlerdir (Müslim, Nikah, 73). 

Şartlar ve imkanlar müsait olduğu zaman senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, nikah kıyılabilir. Yani nikah için belli bir zaman ve vakit yoktur. Bu nedenle iki bayram arasında düğün yapmakta ve nikah kıydırmakta dinimiz açısından hiçbir sakınca bulunmamaktadır."

'RAMAZAN'DA TUTULAMAYAN ORUÇLAR ŞEVVAL ORUCU NİYETİYLE TUTULABİLİR Mİ?'

Din İşleri Yüksek Kurulu Dinî Bilgilendirme Platformu, "Şevval orucunun hükmü nedir? Ramazan'da tutulamayan oruçlar şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi?" sorularını da cevaplandırdı. Kurul açıklamasında, "Ramazan'dan sonra şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), 'Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur' buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, Riyad, 2003; III, 421). Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan'da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan'da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur." denildi.
<< Önceki Haber İki bayram arası düğün yapsam caiz mi? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER