İhraç edildiysen her şey yasak

Akademisyenin kongreye gönderdiği bildiri gerekçesiz reddedildi.

SHABER3.COM

KHK ile ihraç edilen Savaş Karabulut’un da aralarında yer aldığı 4 akademisyenin, Türkiye Ulusal Jeodezi ve JeofizikBirliği Bilim Kongresi’ne sunduğu bildiri reddedildi. Bildiriyi, Bilim Kurulu yerine Organizasyon Kurulu değerlendirdi. Bildiriyi hazırlayan akademisyenlerden biri olan İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Savaş Karabulut, “Bilim üretme ve üretilen bilgiyi sunma hakkımız gasp edilemez” dedi. Dört akademisyenin, Türk ve yabancı akademisyenlerin desteğiyle hazırladıkları bildiri, İzmir’in Dikili ilçesindeki tektonik yapıları konu alıyor. Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Bilim Kongresi’nden, Karabulut’a hitaben gönderilen e-postada, “Uluslararası Katılımlı Türkiye Ulusal Jeodezi ve JeofizikBirliği Bilim Kongresi’ne göndermiş olduğunuz birdiri, kongre organizasyon kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucu reddedilmiştir” denildi.

Kendileri çağırdı

Karabulut, kararı Cumhuriyet’e değerlendirdi: “Normalde bilimsel kurulları, bilimsel hakemler belirler. Hakemler de ‘İçeriği veya formatı olmamış’ der. Bizim yaptığımız çalışma da güzel bir çalışma. Saygın dergilerde bir kısmı yayınlandı zaten. İşin garip tarafı ise bu birdiride İstanbul Üniversitesi’nden iki öğretim üyesi, Kanada’dan bir araştırmacı vardı. Bizden bildiri talep ettiler. Hem kendileri bildiriyi istiyor hem de reddediyorlar. Kongre Kurulu’na mesaj atarak reddedilme sebebini sordum. Eğer bir cevap ile geri dönülmezse, nezdimde ‘yasaklı kongre’ olarak tarih sayfasında yerine alacak. Kendilerinden hâlâ bir dönüş olmadı. Kongre 30 Mayıs’ta başlayacak.”

‘Kim izah edecek?’

Kongre organizasyon kurulu ve üyelerine “Bilim üretmemizi ve kongrelere katılmamızı mı engelliyorsunuz?” sorusunu yönelten Karabulut, “Bir ‘bilimsel’ kongreye göndermiş olduğumuz orijinal çalışmamızın, neden ‘organizasyon kurulu’ tarafından reddedildiğini bize kim izah edecek? Geçen günlerde Antalya’da bir kongreye katıldım. Sunum yaparken yabancı katılımcılar da olduğu için, Türkiye’de OHAL olduğunu, ihraç edildiğimi ve fasulye satmak zorunda kaldığımı söyledim. İki kişi, ‘Seni dinlemek istemiyoruz, propaganda yapamazsın’ diyerek müdahale etti. Sunumumu bitirmeden kürsüden inmedim. Beni asıl üzen şey, ürettiğim bilginin yasaklanması” dedi.
<< Önceki Haber İhraç edildiysen her şey yasak Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER