İHD, hayata dönüş operasyonlarını protesto etti

İHD, hayata dönüş operasyonlarını protesto etti

Beyoğlu'nda toplanan İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi bir grup, hayata dönüş operasyonlarının yıl dönümünde cezaevlerinde yaşanan ölümleri protesto etti.

Galatasaray Meydanı'nda toplanan grup, hayata dönüş operasyonlarının yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması yaparak, o dönem cezaevlerinde yaşanan olayları ve ölümleri oturma eylemi yaparak protesto etti.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Mine Nazari, "Bundan tam 15 yıl önce 19 Aralık 2000 tarihinde Türkiye'de 20 cezaevine hayata dönüş adı altında operasyonlar gerçekleştirildi. İnsanlık, yüzlerce tutuklu ve hükümlünün maruz kaldığı şiddete, yanmış vücutlara, cezaevlerinde yükselen alevlere tanık oldu. Bu kanlı operasyonun öncesinde, 20 Ekim 2000 tarihinde bazı tutuklu ve hükümlüler açlık grevine başlamışlardı. Açlık grevleri F tipi cezaevlerinin tecrit koşullarını içermesine tepkiyi ifade ediyordu. Zamanın Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, demokratik kamuoyu tarafından F tipi cezaevlerine yöneltilen eleştiriler karşısında, 9 Aralık 2000 tarihinde bir açıklama yapmış ve toplumsal mutabakat sağlanmadan F tipi cezaevlerinin kullanıma açılmayacağını duyurmuştu. Ancak kısa bir süre sonra sorunun diyalog yoluyla çözümü yöntemi terk edilmiş ve bilinen trajik gelişmeler yaşanmıştı." ifadelerini kullandı.

Grup açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.

CİHAN
<< Önceki Haber İHD, hayata dönüş operasyonlarını protesto etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER