İHD: 24 Temmuz'dan bu yana çatışma ortamında 113 sivil hayatını kaybetti


İnsan Hakları Derneği (İHD) sivillerin yaşam hakkı ihlaliyle ilgili hazırladığı raporunu Ankara'da basın toplantısında açıkladı. Raporda 24 Temmuz'dan itibaren başlayan silahlı çatışma ortamında 113 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Kalıcı çatışmasızlığın bir an önce sağlanarak Kürt sorununun çözümünde diyalog ve müzakere yöntemine geçilmesi gerektiği vurgulanan raporda, "Bu vesile ile taraflara bir an önce silahları susturması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz." ifadesi yer aldı.

İHD genel merkezindeki toplantıda 24 Temmuz-8 Ekim 2015 tarihine kadar geçen sürede sivillerin yaşam hakkı ihlaliyle ilgili hazırlanan rapor açıklandı.

Devlet ile terör örgütü PKK arasında 24 Temmuz'dan itibaren yeniden başlayan silahlı çatışma ortamında 113 sivilin hayatını kaybettiği belirtilen raporda bu ağır durumun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği vurgulandı. Sivil ölümlerinin önemli bir kısmının sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçelerde gerçekleştiği kaydedilen rapor şöyle: "Türkiye mevzuatında sokağa çıkma yasağının sıkı yönetim ve olağanüstü hal kanunlarında düzenlendiği, il idaresi kanununda valilere böyle bir yetkinin açık olarak verilmediği, Anayasa'nın 13.maddesinde temel hak ve özgürlükleri sınırlayan düzenlemelerin kanunlarla açık bir şekilde yer alması gerektiği belirtildiğinden, valilerin sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi bulunmamaktadır. Bu nedenlerden ötürü sokağa çıkma yasağı ilan eden Valiler hakkında ve bu konuda Valilere talimat vermiş ise İçişleri Bakanı hakkında etkili soruşturma ve kovuşturma yapılması ve bu kişilerin yargı önüne çıkarılması gerekmektedir."

Raporda ayrıca sivil ölümler ile ilgili olarak TBMM'de bir araştırma komisyonunun kurulması ve olayların TBMM tarafından da açığa çıkarılması istenerek, "Sivillere yönelik ağır hak ihlalleri yeniden başlayan silahlı çatışma döneminin derhal sona erdirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle bir an önce kalıcı çatışmasızlığın sağlanarak Kürt sorununun çözümünde diyalog ve müzakere yöntemine geçilmelidir. Bu vesile ile taraflara bir an önce silahları susturması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz." denildi.
CİHAN
<< Önceki Haber İHD: 24 Temmuz'dan bu yana çatışma ortamında 113 sivil... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER