Eğitim şart dedirten bir haber

Diyarbakır'da Anafen Dershanesi'ne polis ekipleri tarafından operasyon düzenlendi. Operasyonda, öğretmenlerin dizüstü bilgisayar ve flash belleklerine el konuldu.

Eğitim şart dedirten bir haber

Diyarbakır’da sabah saatlerinde Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’nden bir grup polis, savcılığın talimatı doğrultusunda Anafen Dershanesi'ne baskın düzenledi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün yürüttüğü yoksul çocukların dershaneye gönderilmesini amaçlayan SBS projesinin ihalesinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle Nisan ayında operasyon yapılmıştı. O dönem gözaltına alınan 8’i polis 4’ü sivil 12 kişi mahkemece serbest bırakılmıştı. Aradan 5 ay geçtikten sonra aynı soruşturma kapsamında bu sefer yeni bir operasyon düzenlendi.

Emniyet mensuplarının yürüttüğü projeyle ilgili ihaleyi kazanmayan, projeyle herhangi bir ilgisi olmayan Anafen Dershanesi’nde arama yapıldı. Savcılığın talimatı doğrultusunda sabah saatlerinde 11 polis memuru, dershane binasına geldi. Polis, kurumun avukatlarını beklemeden 4 katlı dershanede arama yaptı. Duvardaki tabloların altlarını, öğretmen ve müdür odasının çekmecelerinde arama yapan polis, bir öğretmenin dizüstü bilgisayar ve flash belleğine el koydu.

DERSHANE MÜDÜRÜ EROL: SORUŞTURMANIN BİZİMLE İLGİSİ YOK

Dershane Müdürü Orhan Erol, 2010 yılında SBS kursuyla ilgili yapılan bir ihaleyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında dershanelerinde arama yapıldığını söyledi. Erol, “2010 yılında SODES kapsamında yapılan ihaleyle ilgili bir soruşturma yürütülmüş takipsizlik kararı çıkmış. Pratik SBS diye bir dershanenin ismi ve bir şirketin ismi geçiyor. Bizim şirketimiz ve dershanemizle ilgisi olmayan tamamen hiçbir şekilde ilgisi olmayan bir karar. Savcı, bununla ilgili dün yeni bir karar almış. Takipsizlik kararı çıkan bizimle hiçbir ilgisi olmayan kararla ilgili yeniden soruşturma başlatmış. Bu kapsamda dershanemizde arama kararı verilmiş.” diye konuştu.

POLİS DERSHANEYİ BASTI, MİLLİ EĞİTİMİ ARADI: GELİN BURADA EĞİTİM VERİLİYOR

Baskın sırasında TEOG için bilgi verilmek üzere dershanede bulunan öğrencileri gören polis ekipleri, Milli Eğitim'i arayarak dershanede eğitim verildiğini iddia etti. Polisin ihbarı üzerine hafta sonu olmasına rağmen milli eğitimden bir şube müdürü ile müfettişler dershaneye gelerek tutanak tuttu. Polis ise dershane avukatlarını beklemeden öğretmenlerin dizüstü bilgisayar ve flash belleklerine el koyarak emniyete götürdü. Öğretmenlerin ‘bilgisayarın sadece kopyasını alabilirsiniz’ uyarısı ise dikkate alınmadı. Arama kapsamında polisin bilgisayarlarına el koyup götürdüğünü anlatan Dershane Müdürü Orhan Erol, “Ardından Milli Eğitim müfettişlerini çağırdılar ‘burada eğitim yapılıyor’ diye. Tespitte bulunmaları için. Biz de anladık ki dershaneler şuan eğitime devam ediyor, Anayasa Mahkemesinin kararından sonra malum. Biz de devam etme karar vermiştik. Şunu anladık bunu devam ettirmemek için Anayasa ve Danıştay’ın verdiği kararlara aykırı hareket etmek üzere bizimle mücadele etmeye karar verecekler. Biz de Diyarbakır halkına hizmet etmeye, çocuklarını eğitmeye devam edeceğiz. Bu kurgu. Bu şekilde beraber gelmediler. Aramalarını bitirmek üzereyken Milli Eğitim'i beklediler. Milli Eğitim de direkt sınıflara çıkıp öğrencilere dershaneye kayıtlı olup olmadığını sordu çocuklara. Bir öğrencinin küçük not defterine not tutup gittiler.” ifadelerini kullandı.

VELİLER TEPKİ GÖSTERDİ: MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ DEVLET OKULLARINI DA DENETLİYOR MU?

Anafen Dershanesi’ne yapılan operasyona, çocuklarına dershaneye kaydeden veliler de tepki gösterdi. Operasyonda Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bir şube müdürünün katıldığını belirten veliler, milli eğitim müdüründen devlet okullarında da hafta sonu arama denetim yapmalarını istedi. “Bir şube müdürü hafta sonu Bağlar’da Sur’da bir okula gidebiliyor mu?” diye soran veliler, yöneticilere hakkaniyetli olmaları çağrısında bulundu.

NİSAN AYINDAKİ OPERASYON ÇÖKMÜŞTÜ

Diyarbakır’da 2010 yılında il emniyet müdürlüğünün dezavantajlı çocukların eğitime kazandırılması amacıyla hazırladığı SODES projesi valilik tarafından onaylanmıştı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje kapsamında 500 yoksul öğrencinin dershaneye gönderilmesi ve eğitim durumlarının takip edilmesi hedeflendi. Diyarbakır Valiliği Proje Merkezi aracılığıyla yapılan ihaleye aralarında Sur ve FEM dershanelerinin de bulunduğu birçok dershane katılmış; ancak şartnamedeki koşulları karşılayamadıkları gerekçesiyle elenmişti. İhaleden sonra Diyarbakır’da basın açıklaması düzenleyen bazı dershaneler, en düşük fiyatı veren dershanenin elendiğini belirterek, ihalenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Bunun üzerine dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından idari, savcılık tarafından da adli soruşturma açıldı. Yapılan soruşturmalarda, en düşük fiyatı veren dershanenin yeterli kapasiteye sahip olmadığı belirlendi. İhale şartnamesindeki ‘500 çocuğa aynı anda hizmet verme’ imkânı dikkate alınarak ihalenin sonuçlandırıldığı tespit edildi. Bunun üzerine ihale onaylanarak proje uygulandı. Çocukların terör ve suç şebekelerine katılmalarını önlemek ve iyi bir lise kazanmalarını sağlamayı amaçlayan proje kapsamında çocuklara eğitim bursu, kırtasiye, SBS kitapları ve kıyafet yardımı yapıldı. İsteyen öğrencilere İngilizce ve bilgisayar kursları da verildi. Proje kapsamında çok sayıda öğrenci dershaneye devam ederek Fen ve Anadolu liselerini kazandı. Olayın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra konu yeniden bir gazetenin haberi ile gündeme geldi. Haber üzerine, savcılık operasyon talimatı verdi. Aynı soruşturma kapsamında bu sefer dershanede arama yapıldı.

CHA
<< Önceki Haber Eğitim şart dedirten bir haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER