'Hükümet adına konuştu'

ABD, belediyelere kayyum atanmasının ardından yeniden yerel seçimler yapılması yönünde umut beslediklerini belirterek Ankara’nın tepkisini çeken Büyükelçi John Bass’e destek çıktı: “Bir büyükelçi konuştuğunda bu her zaman ABD hükümeti adınadır.”

samanyoluhaber.com

ABD'den büyükelçiye destek: Bass hükümet adına konuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, 9 Eylül’deki konuşmasında ‘sinyalini’ verdiği ‘belediyelere kayyum ataması’ 11 Eylül’de gerçekleşmiş ve görevlerinden alınan 28 belediye başkanının yerine atamalar yapılmıştı.

Büyükelçiliğin resmi internet sitesinden yapılan duyuruda, Türkiye’nin güneydoğusundan gelen çatışma haberlerinin endişe verici olduğu belirtilerek, “Kayyım atamalarının geçici olacağını ve vatandaşların yakında Türk yasasına uygun bir şekilde yeni yerel yetkililer seçmelerine izin verileceğini ümit ediyoruz” denilmişti.

Büyükelçi John Bass’in yaptığı açıklamayı Türkiye’nin iç işlerine müdahale ve ‘tahrik unsuru’ olarak değerlendiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Dost ve müttefik olarak nitelendirdiğimiz ülkelerin elçileri, bu konuda bir değerlendirme yapma hakkına sahip değillerdir” ifadelerini kullanmıştı.

‘Kaygılarımızı paylaşabilecek kadar güçlü ilişkilere sahibiz’



Düzenlediği günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Bass’in Amerikan hükümeti adına konuştuğunu söyledi.

Bass’in Türkiye’deki büyükelçileri olmayı sürdürdüğünü ve Başkan ile Dışişleri Bakanı’nın tam güvenine sahip olduğunu belirten Toner, şöyle konuştu: “Büyükelçinin bu sözleriyle Türkiye’nin içişlerine karıştığı yönündeki görüşlere katılmıyorum. Türkiye’de demokrasinin durumu ya da insan haklarıyla ilgili bir görüş ayrılığımız olduğunda bu kaygılarımızı paylaşabileceğimiz kadar güçlü ilişkilere sahip olduğumuzu düşünüyoruz.” 

Toner, Bass’in bu açıklamayı kendi, yoksa hükümetin inisiyatifiyle yapıp yapmadığı yönündeki bir soruya da şu yanıtı verdi: “Bir büyükelçi konuştuğunda bu her zaman ABD hükümeti adınadır.”
<< Önceki Haber 'Hükümet adına konuştu' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER