Hukukçular: İktidar bir süre sonra 'tutuklamaları hataydı, oyuna geldik' diyecek


Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasına tepki gösterdi. Birçok medya kuruluşuna el koyma baskı yapıldığını belirten hukukçular, "İktidar sahipleri bir zaman sonra çıkıp 'tutuklanmaları hataydı, oyuna geldik' mealinde açıklamalar yapacaklar. İşin aslı ise, ortada bir oyun olduğu açık ve bu bir hukuk oyunu olarak sergileniyor." dedi.

Son yıllarda Türkiye'de özgür basının hayatta kalma, varlığını sürdürme ihtimalini sorgulatan gelişmelerin yaşandığına dikkat çekilen derneğin yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Şimdi iktidar sahipleri çıkıp 'kimse gazetecilik mesleği yüzünden tutuklanmıyor' diyecekler! Ve belki aynı iktidar sahipleri bir zaman sonra çıkıp 'tutuklanmaları hataydı, oyuna geldik' mealinde açıklamalar yapacaklar. İşin aslı ise, ortada bir oyun olduğu açık ve bu bir hukuk oyunu olarak sergileniyor. Hukuk siyasetin elinde bu denli itibarsız bir araca dönüştürüldüğünde sadece basının değil tüm toplumun hukuksal güvenliği gasp edilmiş demektir.

Bir devletin yanı başındaki çatışma sahasına yasal olmayan yollardan silah gönderdiğine dair kuvvetli bir iddia ve soruşturma varsa ve bu eylem o ülke yasaları içinde suç fiili oluşturuyorsa, o ülkedeki bir gazetecinin bu olayı haberleştirmesi nasıl suç oluşturabilir? Aksine bu olayı görmezden gelerek yok sayan bir basın anlayışı ve etiğinin sorgulanması gerekmez miydi?

Toplu katliam davaları faillerinin tek tek beraat ettirildiği bir iklimde, devlet eliyle işlenen suçlara cezasızlık ikliminde halkın haber alma hakkını temsil eden gazetecilerin, basın emekçilerinin darp edilmesi, kovuşturulması, tutuklanması, basın özgürlüğünün katledilmesidir. Özgürlükçü hukukçular olarak kınıyor, her şart altında basın özgürlüğünden ve basın emekçilerinden yana olacağımızı deklare ediyoruz."

CİHAN
<< Önceki Haber Hukukçular: İktidar bir süre sonra 'tutuklamaları hataydı,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER