Hukukçu Şentop'tan inciler: Dünyayı dolardan kurtarmalıyız

Türk Lirası değer kaybettiği her dönemde "dolar kullanmayalım" ezberini tekrar eden AKP kurmayları arasına hukuk profesörü Mustafa Şentop da dahil oldu. 24 Şubat'ta TBMM Başkanı seçilen Şentop Tekirdağ'da hemşehrilerine doları tahtından edecek modeli açıkladı: "Dolar ABD'nin gizli silahı, onun yerine kendi paramızla ithalat-ihracat yapalım." Şentop, "Dünyayı manipülatif dolardan kurtarmalıyız." dedi.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Türk Lirası değer kaybetmeye başlayınca Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kurmayları piyasa uzmanı kesiliyor. Dolar uzmanından daha iddialı sözler sarfeden son isim Mustafa Şentop oldu. 

TL son bir haftada dolara mukabil yüzde 3 değer kaybetmişti. 1 ABD Doları 5,30 TL'Den 5,45 TL'ye yükselmişti. 


26 Şubat'ta 5,30 TL olan dolar 8 Mart Cuma günü ile biten haftayı 5,45 TL'den kapattı.
 
AKP adına İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığına aday olan Binali Yıldırım’ın istifası ile boşalan Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına 24 Şubat’ta seçilen Mustafa Şentop memleketi Tekirdağ'da parti üyeleri ile biraraya geldi. 
 
ŞENTOP: DÜNYAYI DOLARDAN KURTARMAMIZ LAZIM
 
Milletvekili olmadan önce Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde “profesör” unvanı ile dersler veren Şentop hemşehrilerine ABD’nin para birimi doları “gizli bir silah olarak” kullandığını anlattı.
 
Şentop, “Doları basan biz değiliz, fiyatını belirleyen biz değiliz. Dünyanın ekonomik sistemini bu manipülatif ortamdan kurtarmamız lazım. Herkes kendi parasıyla alışveriş yapsın. Dolar kullanmayalım.” diyerek bir adım daha ileri gitti. 
 
HERKES KENDİ PARASI İLE SATACAKMIŞ
 
Şentop, “Dolar kullanılmadan uluslararası ticaret nasıl işleyecek?” sorusuna cevap verirken ekonomik olarak pratikte karşılığı olmayan bir model teklif etti.

Şentop, “Ülkeler kendi paralarını kullansınlar. Şu anda Azerbaycan ile alışveriş mi yapıyoruz. Onlar sattıklarını kendi parasından, biz de sattıklarımızı kendi paramızla satalım. Daha sonra muhasebeleştirelim, hesaptan düşelim.” ifadelerini kullandı. 
 
“Doların silah olarak kullanıldığı dönemler var.” diyen Şentop dolara alternatif diye takdim ettiği modelde ülkeler arası enflasyon farkı ya da farklı dinamikler yüzünden fiyatın nasıl belirleneceğine ise temas etmedi.  
 
Şentop aynı konuşmada ABD Merkez Bankası’nın (FED) kararını bütün dünyanın pür dikkat takip ettiğini belirterek birkaç dakika önce söylediklerinin tamamını tekzip etti. 
 
‘FED’İN AÇIKLADIĞI FAİZ ORANI BÜTÜN EKONOMİLERİ ETKİLİYOR’ 
 
Şentop ABD’nin dünya ekonomisi için nasıl belirleyici bir ülke olduğunu şöyle anlattı: “Dünya 10 yıl öncesinin, 20 yıl öncesinin dünyası değil. ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararını açıklaması sadece Türkiye'de değil bütün dünyada herkesin kulak kesilerek izlediği bir şey. Açıkladığı faiz oranı dünyadaki bütün ekonomileri etkiliyor.”

<< Önceki Haber Hukukçu Şentop'tan inciler: Dünyayı dolardan kurtarmalıyız Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER