HSYK 'özel olarak atadığı' o hakimleri de ihraç etti

HSYK’nin ihraç ettiği 202 hâkim ve savcı arasında dikkat çeken isimler yer aldı. 7 bölge adliye mahkemesi üyesi, bizzat HSYK tarafından atanmıştı

SHABER3.COM

HSYK’nin geçtiğimiz hafta ihraç ettiği 202 hâkim ve savcı arasında dikkat çeken isimler yer aldı. İhraç edilen 7 bölge adliye mahkemesi üyesi, bizzat HSYK tarafından geçen yıl istinaflara atanmıştı. MİT TIR’ları savcılarını tutuklayan mahkemenin üyesi Hâkim Elif Korkmaz ile hemşire Ayşegül Terzi’ye tekme atan sanık Abdullah Çakıroğlu’nu yargılayan ve ilk duruşmada serbest bırakan hâkim İbrahim Uyanık da ihraç edildi. 

HSYK, cuma akşamı oy birliğiyle 202 hâkim ve savcıyı daha meslekten attı. Meslekten çıkarılanlardan 7’si 2016’da faaliyete geçen bölge adliye mahkemesi üyesi oldu. İhraç edilen Bölge Adliye Mahkemesi üyeleri Mehmet Tolga Özmen, Cuma Öztürk, Durmuş Özcan, Erkan Şimşek, Murat Tolan, Selçuk Aksoy, Cengiz Kaya bizzat bu HSYK tarafından geçen yıl içinde istinaflara atandı. Bu üyeler, Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen adli yıl açılış törenine de katıldı. İhraç edilen hâkim ve savcılar arasında 8 evli çift yer aldı. 24 Ağustos 2016’ta meslekten ihraç edilen, ancak 5 Aralık 2016’ta HSYK tarafından tekrar mesleğe geri alınan Savcı Umut Güneş ile eşi Hâkim Şule Güneş, HSYK tarafından tekrar ihraç edildi.
Öte yandan bu ihraçlarla birlikte meslekten çıkarılan hâkim ve savcı sayısı 3 bin 886 oldu.

Rest çeken hakim de gitti

İhraç edilen hâkim Hacı Hüseyin Bolat, Adana’da yasadışı dinleme soruşturması kapsamında tutuklanan polislerden 5’ini “kaçma şüphesi olmadığı” gerekçesiyle tahliye etmişti. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, bu hâkimi “paralel yapı” mensubu olarak nitelendirmişti. Hakkındaki iddialara yanıt veren Bolat ise “ Mesleği bırakırım: Paraleldi, üçgendi, yamuktu bunu bilmem. Onunla ilgili (Gülen cemaati) yedi sülalemde bir tane bulsunlar mesleği de bırakırım, memleketi de terk ederim. Bir yere tayin edilmekten korkmuyorum. Demirden korkan trene binmez. Kuştan korkan darı ekmez” demişti.

Cumhuriyet
<< Önceki Haber HSYK 'özel olarak atadığı' o hakimleri de ihraç etti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER