Hollywood'da Mevlana kim olacak?

Gladyatör, Amistad, Kral Arthur gibi tarihî filmlerin Oscar ödüllü senaristi David Franzoni ve yapımcı Stpehen Joel Brown, The Guardian’a verdikleri bir röportajda, Mevlana Celaleddin-i Rumî’nin hayatını anlatan bir sinema filmi yapmayı planladıklarını açıkladılar.

Hollywood'da Mevlana kim olacak?

Hatta şu sıralar İstanbul’a gelip çalışmaya bile başlamışlar. Sufizm hakkında uzman isimlerle görüşüyorlarmış. İkili, Batı’daki Müslüman imajını sarsmayı hedeflediklerini söylüyor. Mevlana’yı Shakespeare’e benzetiyorlar hatta. Tarihî bilgilerin çelişkili olduğunu, temel meselelerde bile farklı kayıtlar olduğunu ama ortaya iyi bir şey çıkaracaklarını umuyorlar.

Henüz oyuncu seçme aşamasına geçilmemiş ama akıllarında Mevlana olarak Leonardo Di Caprio ve Şems-i Tebrizî olarak da Robert Downey Jr var. İki oyuncudan da bir ses gelmiş değil. Ama sosyal medyada, özellikle İran kökenli hesaplar oyuncu tercihine öfkeli.

Hep beyazlar oynuyor

#RumiWasntWhite (Rumi, beyaz değildi) şeklinde bir hashtag oluşturan Twitter kullanıcıları, Mevlana ve Şems’in Ortadoğulu karakterler olduğunu ve Leonardo Di Caprio’nun bu rol için “fazla beyaz” göründüğünü söylüyor. Hollywood’un her şeyi ‘beyazlaştırdığını’ savunuyorlar.

2016 yılının Oscar ödül töreninde de gündeme gelen “çeşitlilik” sorunu, Hollywood’un başını çokça ağrıtıyor.

<< Önceki Haber Hollywood'da Mevlana kim olacak? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER