Hesaplanmaya 3.5 milyon Suriyeli katılmayınca Milli Gelir yüksek çıktı...

Üretimleri milli gelire eklenen 3.5 milyon göçmen nüfus kişi başı milli gelir hesabının dışında tutulunca, 10 bin 597 dolar olan kişi başına gelir hesabında 407 dolarlık şişkinlik ortaya çıktı. Buna göre milli gelir toplamda yaklaşık 6 milyar liralık fazla gösterilmiş oldu.

SHABER3.COM



Hükümet kaynakları tarafından Türkiye’nin 2017’de 851 milyar dolar olarak hesaplanan milli gelirine 3.5 milyon göçmen üretici ve tüketici olarak katkı yaparken, göçmenler kişi başına gelir hesabında nüfustan sayılmadı. Yarattıkları değer toplam üretime eklenen Suriyeliler üretimin kişi başına bölünmesi sırasında hesaba katılmayınca 10 bin 597 dolar olarak açıklanan kişi başına milli gelir 407 dolar fazla gösterilmiş oldu.


 
Buna göre, milli gelir hesabında yabancılar da dahil toplam üretim ülkedeki nüfusa bölünerek kişi başına düşen ortalama milli gelir elde ediliyor. Hesap yapılırken üretimde ve tüketimde dikkate alınan veriler, nüfusta gösterilmediği için ortaya yanıltıcı bir değer çıkıyor.

Kişi başına gelir 682 dolar azaldı

Göçmenlerden kaynaklanan bu şişkinlik çıkarıldığında kişi başına gelir 10 bin 190 dolar düzeyine iniyor. Bu hesaba göre, 2017’de yakalanan yüzde 7.4’lük yüksek büyümeye karşın milli gelir önceki yıla göre 11.7 milyar dolar, kişi başına gelir ise 682 dolar azalmış oldu.

Konuyla ilgili konuşan TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) üyesi ekonomist Özcan Kadıoğlu, göçmen nüfusun da kişi başına milli gelir hesabına katılması gerektiğini vurgularken, yoğun göçmen veya mültecilerin olduğu ülkelerde bu konunun ekonomistler tarafından ciddi anlamda tartışıldığına dikkat çekti.

Milli gelirin önceki yıl dolar bazında azaldığına, uluslararası karşılaştırmalar dolarla yapıldığı için bu durumu yurtdışında anlatabilmenin kolay olamayacağına dikkat çeken Kadıoğlu, yurtdışında bulunan yatırımcıların ve ekonomistlerin son yıllarda yayınlanan verilere kuşkuyla yaklaşmaya başladıklarını vurguladı.

Dolar bazında yüzde 1.35 küçülme

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye ekonomisi 2017 yılında yüzde 7.4 büyürken, dolar bazında milli gelir 2016 yılındaki 862 milyar 744 milyon dolardan, 2017 yılında 851 milyar 46 milyon dolara geriledi. Böylece dolar bazında gelir yüzde 1.35’lik bir düşüş kaydetti.
<< Önceki Haber Hesaplanmaya 3.5 milyon Suriyeli katılmayınca Milli Gelir... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER