Gecelik faiz uçtu: %230!

Hükümet 31 Mart Pazar gününe kadar ne yapıp edip doları 5,50 TL civarında tutmak için riskli kararlara imza atıyor. Bankaların TL elde etmek için kullandığı Londra swap piyasasında gecelik faizler yüzde 22'den yüzde 230'a, haftalık vadede ise yüzde 24'den yüzde 120'ye yükseldi. Bankalarda tedirginlik had safhada.

SHABER3.COM

Türk Lirası'ndaki sert değer kaybının ardından yerli ve yabancı bankaların TL elde etmek için kullandığı Londra swap piyasasında Türk bankaların kanuni sınırların da oldukça altında TL sağlama eğilimi neticesinde gecelik faizler hızla yükseldi.

Reuters'a bilgi veren dört kaynak, Londra swap piyasasında TL için ana fonlayıcı konumundaki Türk bankalarının işlemlerini "önümüzdeki günlerde yasal limit olan yüzde 25'in oldukça altında kalacak" halde şekillendirdiklerine dikkati çekti.

İlgili piyasada getiriler geçen hafta gecelik vadede yüzde 22, haftalık vadede yüzde 24 civarında seyrederken 26 Mart'ta gecelik vadede yüzde 230, haftalık vadede ise yüzde 120 seviyeleri görüldü.

TL MALİYETİNDEKİ ARTIŞ VE DEĞER KAYBININ ETKİSİ

Reuters'a bilgi veren kaynaklar, TL swap faizlerindeki yükselişte 2018 yaz aylarında kurun tarihi zirvelerini test ettiği dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Türk bankalarının yurt dışında TL swap piyasasına sağlayabildiği likiditeyi özkaynağın yüzde 25'i ile sınırlayan kararınan belirleyici olduğunu söyledi. 

Yine bankaların dün ve bugün bu sınırın da altında kalacak şekilde işlemlerini düzenleme eğiliminde olması faizleri yükseltti. 

Londra swap piyasasında TL likidite elde yabancı bankalar bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada TL'nin değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanıyordu. 

BDDK VE MERKEZ BANKASI TL MUSLUKLARINI KAPATTI

BDDK'nın kararı ve dün başlayan Türk bankalarının eğilimi piyasadaki likiditeyi azaltarak TL'nin maliyetini yükseltti.

Yabancılar için TL maliyetindeki artış ve TCMB'nin 22 Mart Cuma gününden itibaren attığı adımlar TL'deki değer kaybını sınırladı. 

Cuma günü 5,84 TL'ye tırmanan dolar bugün 5,47 TL'ye kadar geriledi. 1 ABD Doları, Türkiye saati ile 19:27'de 5,55 TL seviyesinden işlem görüyor.

GÖLGE BANKACI UYARMIŞTI

Samanyoluhaber.com yazarı Gölge Bankacı, 20 Mart'ta yayımlanan "Dolar alanlar yandı mı? İşte rakamlar..." başlıklı makalesinde herkesin dolar topladığına işaret etmiş ve kurda yeni bir şok beklendiğini kaydetmişti.
<< Önceki Haber Gecelik faiz uçtu: %230! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER