HDP'li Beştaş: Cezaevleri tam anlamıyla bir işkence merkezi haline getirildi


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, cezaevlerinin tam anlamıyla bir işkence ve şiddet merkezi haline getirildiğini savundu. Beştaş, "Cezaevlerinde uygulanan bu uygulamaların 12 Eylül darbe dönemini aratmadığını çok net bir şekilde sizlerle paylaşmak istiyoruz." dedi.

Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDK Eş Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk'ten oluşan Cezaevi İzleme Komisyonu HDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Neden vekillerin cezaevi ziyareti engelleniyor." diyerek tepki gösterdi. Bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyen Beştaş, "Bir an önce bu hukuksuzluğu sona erdirmeleri gerekiyor. Çünkü cezaevleri tam anlamıyla bir işkence merkezi, şiddet merkezi haline getirildi." ifadelerini kullandı.

NAKLEDİLEN CEZAEVLERİ HİÇ GÜVENLİ CEZAEVLERİ DEĞİL

Özellikle Kürt illerindeki birçok cezaevinden sevklerin batıya doğru yapıldığını kaydeden Beştaş, şöyle konuştu: "Çok ciddi hak ihlalleri yapılıyor. 24 saatlik ring yolculukları, aç susuz bırakma, yolda hiçbir ihtiyacın giderilmemesi, yolda infaz edilme tehditleri gibi. Bunların hepsi bizim elimizde yazılı kayıtlarla mevcut. O kadar ileri gittiler ki, Diyarbakır'dan kalkan bir özel uçakla Trabzon'a 100 tutuklu ve hükümlü alelacele sevk edildi. Cezaevleri bir yandan boşaltılıyor, başka cezaevlerine naklediliyor ama nakledilen cezaevleri hiç de güvenli cezaevleri değil. Rize'ye, Kalkandere'ye gönderiliyor. Fakat orada siyasi tutuklulara yönelik hak ihlalleri ayrımcılığın, halkın birbirine nefretle bakmasını sağlayan politikalar eşliğinde görülmeleri can güvenliği riskini de artırıyor. Ailelerin sağlıklı bir şekilde giderek çocuklarını da ziyaret etmeleri engelleniyor. Bu sevklerden birkaç tanesini de örnek vermek gerekirse Diyarbakır Sur Belediyesi Eş Başkanları Fatma Şık Barut ve Seyit Narin Diyarbakır'da tutuklanıyor, Kırıklar'a, Sincan Cezaevi'ne sevk ediliyorlar."

12 EYLÜL DARBE DÖNEMİNİ ARATMADIĞINI ÇOK NET BİR ŞEKİLDE SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ

15 Ağustos 2015'ten bu yana cezaevlerinde açlık grevlerinin yapıldığını aktaran Beştaş, şunları kaydetti: "Şu anda 92 cezaevinde 600 tutsak açlık grevinde. Siyasi tutsaklardan ayrı yerlere götürülüyorlar. Bir yandan sistematik sevkler, sürgünler, diğer yandan cezaevinde tümüyle hukuktan yoksun, keyfi uygulamaların doruk noktasına ulaştığı, tutuklamalarla paralel bu cezaevlerinin boşaltılıp yerlerinin doldurulmaya çalışıldığı, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin gizlenmesiyle halkın vekillerine izin verilmemesi, HDP olarak bizlere izin verilmemesi bizim kaygılarımızı çok ciddi bir şekilde artırıyor. Cezaevlerinde uygulanan bu uygulamaların 12 Eylül darbe dönemini aratmadığını çok net bir şekilde sizlerle paylaşmak istiyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber HDP'li Beştaş: Cezaevleri tam anlamıyla bir işkence... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER