Hayvan hırsızları cezaevinde


Konya'da otomobille 2 adet büyükbaş hayvan çaldıkları gerekçesiyle yargılanan 3 sanık, 5'er yıl 10'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme kararına gerekçe olarak tanık beyanı ile olaya karıştığı belirtilen araçta hayvan kokusu olduğu yönündeki raporu gösterdi. Yargıtay'ın kararı onaması üzerine 3 sanık tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sanıkların avukatı, yargılamanın yenilenmesi talebinde bulundu.

Konya'nın Karatay ilçesinde 23 Kasım 2010 tarihinde meydana gelen olayda Osman Çelik (33), kardeşi Ekrem Çelik (32) ve Çapan Yeni'nin (57) iki adet büyükbaş hayvan çaldığı iddia edildi. Konya 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen yargılama sonucu 13 Eylül 2011'de verilen karar ile 3 sanık da geceleyin büyükbaş hayvan hırsızlığı suçundan 5'er yıl 10'ar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıkların temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay'a gitti. Yargıtay 22. Ceza Dairesi de 14 Ocak 2016'da yerel mahkemenin kararını yerinde bularak onadı. Onama kararının ardından üç sanık da tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Çelik kardeşlerin hükümden sonra avukatlığını üstlenen Halil İbrahim Erdoğan, yargılamayı yapan Konya 8. Asliye Ceza Mahkemesi'ne yargılamanın iadesi talebiyle dilekçe verdi. Erdoğan dilekçesinde, şikayetçi ve tanık beyanlarında çelişki bulunduğunu, iki inek ya da iki dananın bir otomobile sığıp sığmayacağı hususunun aydınlatılmadığını, müvekkillerinin olay anında nerede olduklarına dair tespit yapılmadığını ve neyin çalındığının netleştirilemediğini savundu. Erdoğan bu nedenlerle davanın yeniden ele alınması gerektiğini belirtti.

Basın açıklaması yapan avukat Erdoğan, yargılama sürecinde sanıklardan birinin ısrarla 'binmez, mümkün değil, bu araçla ölmüş ya da diri bu hayvanlar taşınamaz' iddiasına rağmen polis fezlekesinin dikkate alındığını söyledi. Tanığın beyanına dair keşif yapıldığını aktaran Erdoğan, "Keşfin içeriği şu; tanık gördüğünü iddia ettiği noktadan olayın oluşumunu görebilir mi göremez mi. Hırsızlık yapıldığı iddia edilen saat gece 5.00, fakat keşif gün ışığında yapılır. Mahkeme 'görebilir' der. Tanığın tutarlı beyanı artı polis fezlekesindeki araçta hayvan kokusu vardı beyanını dikkate alarak 70 ay ceza verir." dedi.

İki ineğin otomobile sığıp sığmayacağı yönünde keşif yapılmadığını ifade eden Erdoğan, "Savunmanın içeriğini doğrulama konusunda herhangi bir araştırmaya da tevessül edilmemiş. Bu konuda biz bilirkişi incelemesi yaptırdık. Makine mühendisi ve veteriner tarafından. Araca dair teknik verileri getirttik. Aracın taşıma haddi 500 kilogram. 3 kişiyle beraber düşündüğünüz taktirde ne bagajda ne arka koltukta bahsi geçen vasıfta aracın taşıması mümkün değil. Teknik verilere göre ortalama bir yaşındaki hayvanın her birinin ağırlığı 300 kilonun üzerinde. Danalardan bahsediyoruz. İnekten bahsettiğimiz taktirde de her bir hayvan 600-650 kilo." diye konuştu.

Erdoğan, kendilerinin yatığı tepsite göre ölü, diri, tam veya parçalı vaziyette iki inek veya birer yaşındaki iki cins danının söz konusu otomobile sığma ihtimalinin bulunmadığını belirtti.

Sanıkların cep telefon numaralarını bildirdiklerini kaydeden Erdoğan, baz kayıtlarıyla nerede olduklarının tespitinin yapılabileceğini söyledi. Polisin yaptığı araştırmanın da eksik ve yanlış olduğunu ileri süren Erdoğan, "O güzergahta olay yerine çok yakın petrol istasyonu var. Güvenlik kameraları olduğunu tespit ettik. Eğer o saatlerde böyle bir araç geçişi söz konusu olsa kameralara mutlaka takılır." şeklinde konuştu.

Eksik araştırma gerekçesiyle yargılamanın yenilenmesi talebiyle mahkemeye başvurduğunu anlatan Erdoğan, "Gerçekten insanın adalet duygusunu zedeler, kamu vicdanını bana göre yaralar bir netice var ortada. Hayatın normal akışı açısından baksanız da fiziken, mekanik açıdan baksanız da hangi açıdan bakarsanız bakın böyle şey mümkün değil." dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İddiaya göre, 23 Kasım 2010 tarihinde Mustafa Uluırmak'a ait ahırdan iki adet büyükbaş hayvan çalındı. Çiftlik çalışanının Uluırmak'a haber etmesi üzerine konu polise bildirildi.

Ertesi gün Kadir Boztepe adlı vatandaş hırsızlık yaşandığını duyunca Uluırmak'a birilerini gece saatlerinde otomobile hayvan bindirmeye çalışırken gördüğünü söyledi. Bunun üzerine Boztepe'nin tanık olarak ifadesi alındı. Tanık, 23 Kasım'da gece saatlerinde çiftliğin önünden geçerken 42 plakalı sonu 403 numaralı koyu yeşil opel marka otomobile üç kişiyi hayvan yüklerken gördüğünü belirtti. Tanığın beyanı ve verdiği eşgale göre Osman Çelik, Ekrem Çelik ve Çapan Yeni yakalandı. Tanık, şüphelileri teşhis etti. Yeni'nin kullandığı ve olaya karıştığı belirtilen aracın da Osman Çelik'e ait olduğu belirlendi.

Çelik kardeşler emniyet ifadesinde inşaat işi yaptıklarını, olay günü evlerinde olduklarını ve hiç çıkmadıklarını iddia etti. Hayvan alım satımı yaptığını belirten Çapan Yeni ise olay akşamı kayınvalidesinde olduğunu, daha sonra da kardeşinin evine gittiğini savundu. Otomobili de Osman Çelik'ten satın aldığını ancak devir işlemlerini henüz yapmadıklarını söyledi. Sanıklar mahkemede de suçlamayı kabul etmedi. Sanıkların tanıkları da aynı yönde ifade verdi.

Şikayetçi Uluırmak da mahkemede iki adet 6 aylık buzağısının çalındığını belirtti. Tutanaklara göre, emniyet ifadesinde birer yaşında iki adet danasını çalanlardan şikayetçi olan Uluırmak, mahkemede ise 6 aylık iki adet buzağının çalındığını kaydetti. Uluırmak, mahkemede hayvan pazarından tanıdığını söylediği sanık Çapan Yeni'den şikayetçi olmadı.

Ancak mahkeme, tanığın ifadesini ve teşhisini, keşifte yer göstererek yaptığı anlatımları, polis tutanağındaki 'araçta ağır hayvan kokusu bulunduğu' yönündeki ifadeyi gerekçe göstererek sanıklara ceza verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Hayvan hırsızları cezaevinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER