Hani JP Morgan doları yükseltiyordu!

Hazine Bakanı Berat Albayrak, 22 Mart'ta dolar 5,84 TL'ye yükseldiğinde "günah keçisi" ilan ettiği JP Morgan'da borç para için dil döktü. BDDK ve SPK, Albayrak'ın talimatıyla JP Morgan hakkında "dolar manipülasyonu" soruşturması açmıştı. İki gündür ABD'de temaslarda bulunan Albayrak, "dağ fare doğurdu" diye nitelenen son power point sunumu JP Morgan'ın yatırımcı toplantısında tekrarladı. Yatırımcılar Albayrak'ın sunumunu beğenmedi ve yatırım için ikna olmadı.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD’de JP Morgan’ın toplantısına katıldı. 

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) doların 5,84 TL’ye yükseldiği 22 Mart’tan bir gün sonra “manipülasyon yaparak doları yükselttiği” gerekçesiyle JP Morgan hakkında idari tahkikat başlatmıştı.

Soruşturma talimatını Bakan Albayrak’ın verdiği iddia edilmiş, Albayrak iddiayı tekzip etmemişti. 

Borç bulmak için ABD'ye giden Bakan Albayrak, "dolar manipülasyonu yapıyor" gerekçesiyle BDDK ile SPK'nın aynı anda soruşturma açtığı JP Morgan'ın toplantısına katıldı.

POWER POINT SUNUMU TEKRARLADI

G20, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) bahar toplantıları için ABD’nin başşehdi Washington’da bulunan Albayrak, ABD yatırım bankası JP Morgan’ın düzenlediği yatırımcı toplantısında Türkiye’de 10 Nisan’da yaptığı ve “dağ fare doğurdu” diye nitelenen power point sunumu tekrarladı. 

Albayrak basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya ile birlikte 400’e yakın yatırımcının sorularını cevaplandırdı.

Hazine Bakanı Albayrak ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yatırımcıların sorularını cevaplandırdı. Aldıkları cevaplar dünyanın önde gelen yatırımcılarını ikna etmedi.
 
YATIRIMCILARI İKNA EDEMEDİ

Uluslararası haber ajansı Reuters dört kaynağına atıf yaptığı haberinde, Albayrak ve Çetinkaya’nın ekonominin krizden çıkacağına dair dair hayli iyimser ifadeler kullandığı belirtildi. 

Ancak adının açıklanmasını istemeyen kaynaklar bu ifadelerin yatırımcılar nezdinde karşılık bulmadığını belirtti.
 
IMF ve Dünya Bankası’nın bahar toplantıları öncesinde JP Morgan tarafından düzenlenen toplantıya katılan bir yatırımcı, “Kimseyi ikna edebildiğini düşünmüyorum, pek iyi gitmedi.” ifadelerini kullandı. 

“BÜYÜK SATICILARDAN BİRİ OLURDUM!”

Aynı yatırımcı, “ABD ve Avrupa merkez bankaları şu anda gelişmekte olmayan piyasalar açısından risk oluşturmuyor, fakat risk oluşturması halinde Türk varlıklarının büyük satıcılarından biri olurdum.” dedi.

Toplantının ardından bilgi veren diğer bir yatırımcı, “Kimsenin Türkiye hakkındaki fikirlerinin değiştiğini veya düne kıyasla daha umutlu olduğunu düşünmüyorum.” dedi. 

Hazine Bakanı Berat Albayrak, JP Morgan'ın toplantısını şahsi Twitter hesabından fotoğraf kareleri ile birlikte paylaştı.

GÖNÜL ALMA TOPLANTISI

Albayrak’ın JP Morgan’da düzenlediği “gönül alma” toplantısına katılan üçüncü bir yatırımcı ise, “Yatırımcılar arasında yaygın kanaat Türkiye’nin kredibilitesini tekrar kazanması için daha fazla şeyin yapılması gerektiğiydi. Bu kanaati değiştirecek pek bir şey olmadı.” dedi.

Albayrak'ın "yapısal reform" dediği power point sunumdan bu yana değer TL'de kaybı hızlandı. 

TL, 12 Nisan'da dolar ve euoro karşısında yüzde 1,4 değer kaybederken, hisse piyasası yüzde 1 geriledi.



<< Önceki Haber Hani JP Morgan doları yükseltiyordu! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER