Hamsi fiyatı 25 liradan aşağı düşmüyor

Balık sezonu başlayalı yaklaşık 4 ay oldu ancak fiyatlar bir türlü düşmüyor.

SHABER3.COM

 Denizlerde balık olmadığını söyleyen balıkçılar, yasal boy sınırı olan balık bulamadıklarını söylüyor. Karadeniz’deki hamsilerin de daha soğuk sulara sahip Rusya ve Gürcistan’a göç ettiğini belirten balıkçılar, “Hamsinin kilogramı 25 lira, palamutun da 30 lira” dedi.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine bu yıl balık sezonu bir türlü açılamadı. Sezon başında denize açılan balıkçılar istedikleri kadar balıkla geri dönemedi ve bu da tezgahlara yansıdı. Balıkçılar denizlerde az balık olmasının en büyük nedenleri arasında küçük balıkların üreme çağı beklenmeden avlanmasına bağladı. Ayrıca denizlerin bilinçsizce kirletilmesi de balık yaşamını olumsuz etkilediği belirtildi. Yanlış ve bilinçsiz avlanmanın sonucu İstanbul’da hamsinin kilogram fiyatı 25 liraya kadar çıktı.

"Yasal boya ulaşılamıyor"

İstanbul Bölgesel Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal da denizde balık olmamasının araştırılması gereken ciddi bir konu olduğunu ifade etti. Bu yıl balık sezonunun açılışını ‘yokla’ başladığına dikkat çeken Kartal, “Sıcakların büyük etkisi oldu. Yıllardır süre gelen yanlış ve bilinçsiz avlanma da var. Tüm bunlar birleşince denizlerde balık bulmak çok zorlaştı” diye konuştu. Karadeniz’de ‘hamsi var gibi’ gözüktüğünü söyleyen Kartal, “Ancak boyları çok küçük. Şu anda Karadeniz’deki hamsi Gürcistan’a doğru gitmeye başladı. Piyasada daha önceden tutulan ve şoklanmış hamsiler satılıyor. Çünkü hamsi avlanamıyor. Geçen seneye göre balık o kadar azaldı ki kimse nedenini bilmiyor” dedi.

Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz de hamsinin ‘yok’ denilecek kadar azaldığını belirterek, hamsi avının azalmasını mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığına bağladıklarını belirtti. Karadeniz, “Hamsi Rusya, Gürcistanve Abhazya bölgesine gitti. Bu nedenle bölgemizde hamsi avı neredeyse durma noktasına geldi” ifadesini kullandı.

Erdoğan Kartal, çinakopların da büyüyemediğinin altını çizerek, “Pazarlarda boy standartlarına uyan çinakop oranı yüzde 5 bile değil. Satılan çinakopların boyları yasal sınırın çok altında. Buna rağmen kilogramı 25 lira. Boyları yasal sınırın üstünde olan çinakopun kilogram fiyatı ise 50-60 liraya kadar çıkıyor. Daha bir yıl öncesine kadar palamutlar 1.5 kilograma kadar ulaşıyordu. Şimdi ise 400 gram ancak oluyor” şeklinde konuştu. 

"Kimyasal maddeler gelmelerini engelliyor"

Büyük balıkların yanı sıra ufak balıkların da yakalanarak gübre olarak kullanıldığını ve yanlış avlanma nedeniyle üreyecek balık kalmadığını söyleyen yarım asırlık balıkçı Kenan Balcı, “Balıkçılar, Karadeniz ve Marmara’da yeteri kadar balık bulamıyor” dedi. Balcı, “İnsanlar denizleri küstürdü. Denizde kimyasal maddelerden dolayı balıklar kıyılara gelmiyor. Açık denizlere doğru yöneliyor. Biz de hatalıyız. Troller denizin dibini tarıyor. Hem anasını hem babasını hem de yavrusunu öldürüyor. Anne ve baba balıklar işe yarıyor yenilebilir ama yavru balıklar işe yaramadığı halde tutuluyor. Onlar imha olup gidiyor. Denizlere kıyı şeridinde oksijen yetersizliği olduğu için balıklar derin sulara gidiyor. 100 çeşit balıktan 4 çeşit balığımız kaldı. Biz günde 10 ton balık satardık, şimdi 500 kiloya 600 kiloya düştük” açıklamasında bulundu.

Türk tekneleri hamsi peşinde

Giresun’da Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Aslan, hamsinin daha soğuk sulara sahip Rusya ve Gürcistan’a göçtüğünü, Türk balıkçısının da hamsinin peşinden bu ülkelere geçmeye başladığını söyledi.

Aslan, “Önümüzdeki süreçte tezgahları Rus ve Gürcü karasularında avlanan hamsi süsleyecek” diye konuştu.     

Balık fiyatları
Hamsi: 20-25 lira
İstavrit: 25 lira
Uskumru: 35-40 lira
Karadeniz mezgit: 25 lira
Palamut tanesi: 25-30 lira
Tekir: 30-40 lira
Mezgit: 25 lira
Çinekop: 20-25 lira

<< Önceki Haber Hamsi fiyatı 25 liradan aşağı düşmüyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER