Halkbank Davası'nda yeni gelişme : Bir gizli dosya daha eklendi

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde 2016 yılının Mart ayından bu yana devam eden Reza Zarrab davasının kayıtlarına 712 sıra numarasıyla dün yeni bir gizli dosya daha eklendi. Davanın görülmeye başlamasından bu yana kayıtlara geçen gizli dosya sayısı 50’ye yaklaştı.

SHABER3.COM



Davada, gizlilik kaydıyla dava dosyasında yer alan ilk iddianame gizlilik kaydı kaldırılarak açılmıştı. Eski Halkbank Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı ve jürili duruşmaların başladığı 2017 yılında dava kayıtlarına 4 gizli dosya daha eklendi.

amerikaninsesi.com'un haberine göre Reza Zarrab’ın tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakıldığı 2018 yılında ise dava dosyasının kayıtlarına 17 yeni gizli dosya daha eklendi. Halkbank’ın  Reza Zarrab davasında sanık olarak yargılanmaya başladığı 2019 yılında ise 10 gizli dosya dava kayıtlarına girdi. Halkbank davasının sürdüğü 2020 yılında da 11 ayrı gizli dosya dava kayıtlarında yer aldı. 2021 yılında Sarraf davasındaki gizli dosyaların sayısı en sonuncusu dün olmak üzere 8’e yükseldi.

Gizli dosyalarda ne var?

Geçtiğimiz Kasım ayında Reza Zarrab’ın 2018 yılında mahkemeye kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmak için başvurduğu, hakimin de başvuruyu kabul ettiği ortaya çıkmıştı. New York Güney Bölgesi Hakimi Richard Berman’ın elektronik sistemde yayınladığı belgelere göre, 22 Ocak 2018, 17 Temmuz 2018 ve 5 Mayıs 2020’de gizlilik kaydıyla yayınlanan belgelere göre başvurusu kabul edilen Zarrab'ın şartlı olarak kefaletle serbest bırakılmıştı. Gizli dosyaların açıklanmasıyla birlikte  Zarrab'ın 3 yılı aşkın bir süredir serbest kaldığı ortaya çıkmış, neden üç yılı aşkın bir süredir kefaletle serbest bırakılmasının gizli kalması hukukçular tarafından eleştirilmişti.



VOA Türkçe’nin görüşlerine başvurduğu farklı hukukçular, Reza Zarrab davasındaki gizli dosyaların arasında yeni iddianameleri, yeni deliller, yeni tanık ifadeleri, üçüncü şahısların mahkemeye sunduğu dilekçeler, savunma ve savcılığın yazışmaları ve içeriğinin henüz kamuyla paylaşılması uygun görülmeyen belgeler olarak ifade ediyor. Hukukçular, dava dosyasında yer alan gizli dosyalarda yer alan belgelerin sadece bir sayfa olabileceği gibi yüzlerce sayfadan da oluşabileceğini belirtiyor.


Gizli dosyalar ne zaman açılacak?

Reza Zarrab davasındaki bazı gizli dosyalar davanın başlangıcı olan 2016 yılından itibaren, gizlilik kararı kaldırılarak açılmaya başlandı ancak hala üzerinde gizlilik kaydı bulunan ve henüz açılmayan çok fazla sayıda dosya var. Reza Zarrab davasında, farklı zamanlarda gizlilik kaydıyla dava dosyasına konulan belgelerin bazılarının kamuya açılacağı belirtilmişti. Hakim Richard Berman, geçtiğimiz Kasım ayında savunma ve savcılığa gönderdiği mektupta, son gelişmeler çerçevesinde dava dosyasındaki bazı gizli belgeler için gizlilik kararının kaldırılmasına itirazlarının olup olmadığını sormuştu. Berman’ın mektubuna taraflardan yanıt gelmiş, New York Güney Bölgesi Başsavcısı Damian Williams, hakim Berman’a yazdığı cevap mektubunda savunma ve savcılığın, hakimin gerekli gördüğü şekilde son gelişmelerle ilgili dosyada üzerinde gizlilik kararı bulunan bazı belgelerin kamuya açılmasına bir itirazı olmadığı belirtmişti.

Ancak açıklamanın yapıldığı zamandan bugüne kadar Reza Zarrab davasında gizlilik kararı kaldırılan herhangi bir dosya olmadı. Hukukçular, gizlilik kararının kaldırılması beklenen dosyalar arasında, öncelikle 2018 yılında Zarrab’ın serbest bırakılmasıyla ve kefalet talebiyle ilgili yazışmalar, üçüncü şahısların mahkemeye Zarrab'ın nerede olduğuyla ilgili başvuruları ve bu süreçte savcılık ve savunmanın dilekçeleriyle yazışmalarının bulunduğu gizli dosyaların açılabileceği görüşünde. Buna karşın hukukçular, halen devam eden Halkbank davası, Zarrab’ın çeşitli ifadeleri, varsa yeni iddianame, delil ve tanık ifadeleriyle ilgili gizli dosyaların ise henüz açılmayacağını düşünüyor.
<< Önceki Haber Halkbank Davası'nda yeni gelişme : Bir gizli dosya daha eklendi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER