GYV, BM'nin Suçla Mücadele Biriminde Terörle Mücadeleyi masaya yatırdı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Abant Platformu ve Avusturya merkezli Friede Institut für Dialog derneğinin ortaklaşa düzenledikleri ve devamında beş ayrı toplantının daha düzenleneceği, “Şiddet İçeren Aşırılık ile Mücadele” başlıklı söyleşi serisinin ilk toplantısı “Bir Terör Kaynağı Olarak Yasadışı Uyuşturucu Ticareti” başlığı altında yoğun ve aktif bir katılım eşliğinde 18 Mart günü Viyana Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nde gerçekleştirildi.

GYV, BM'nin Suçla Mücadele Biriminde Terörle Mücadeleyi masaya yatırdı

Toplantının açılışında Gazeteci Yazarlar Vakfı ve Abant Platformu’nu temsilen açılış konuşmasını yapan Abant Platformu Genel Sekreteri İbrahim Anlı Dünya’da yaşanan çok boyutlu terör faciaları gölgesinde gerçekleşen bu toplantıların birlikte barış içerisinde bir gelecek kurmak adına çok önemli olduğunu vurguladı. 

Oturum başkanlığını Friede Institut für Dialog’un başkanı ve Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın Birleşmiş Milletler Viyana temsilcisi Yasemin Aydın’ın yaptığı toplantıda, ilk olarak ABD merkezli düşünce kuruluşu RAND’dan terör ve onun ekonomik kaynakları hakkında önemli çalışmaları bulunan Dr. Radha Iyengar konuştu. 

Beyaz Saray ve Savunma Bakanligi’nda gorev yapmis olan Dr. Radha Iyengar “Terör Kaynaklarını Kesmede Yaklaşımlar” başlıklı sunumunda, terör örgütlerinin şirketlere benzediğini ve onlar gibi yönetildiğini vurgulayarak, terörü önlemenin yolunun öncelikle terörü finanse eden faaliyetlerle mücadeleden geçtiğini vurguladı. 

Toplantı’nın ikinci konuşması ise dünyaca aktivist ve gazeteci Dr. Loretta Napoleoni tarafından gerçekleştirildi. Üyeleri eski başbakanlar ve devlet başkanlarından oluşan Club de Madrid’in Terörle Mücadele  programı başkanlığını yürüten ve BBC, CNN gibi önemli yayın organlarında yorumlarına sıklıkla başvurulan Dr. Napoleoni, istikrarın olmadığı politik ve sosyal ortamlarda terörün çok çabuk ve yıkıcı bir şekilde örgütlenebildiğini ve bu bağlamda da terör ve onun finansmanına ciddi bir darbe vurmak adına politik ve sosyal istikrarın sağlanması gerektiğini altını kalın bir şekilde çizdi. 

Toplantının son konuşmasını ise Birleşmiş Milletler Suç ve Terörü Önleme ofisinin deneyimli uzmanlarından Philip Divett gerçekleştirdi. Uluslararası terör örgütlerinin finansal kaynakları ve bu kaynakların kesilmesi hakkında konuşan Divett terör örgütlerinin zayıf ve kaosun hakim olduğu siyasal ortamlardan beslendiğini ve bu ortamlarda ülkeler arasında daha rahat geçiş sağlayabildiğini dile getirdi. Bununla beraber Divett uluslararası terörün en nihayetinde uluslararası bir kontrol ve iş birliği ile etkisinin azaltılacağını vurguladı. 

Toplantının sonuç soru cevap kısmında farklı ülkelerden konunun uzmanları da kendi yorumlarıyla toplantıya katkıda bulunurken, gerçekleştirilen bu toplantının hem bilinçlenme hem de teröre karşı oluşturulabilecek değişik iş birliklerinin temellerini oluşturması adına önemli olduğu vurgulandı. 

Toplantının düzenleyicileri "Şiddet İçeren Aşırılık ile Mücadele” serisinin terör ve radikalizmin farklı açılardan tartışılacağı oturumlarla devam edeceğini belirttiler.
<< Önceki Haber GYV, BM'nin Suçla Mücadele Biriminde Terörle Mücadeleyi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER