Güney Sudan'da sil baştan: İsyancı Machar tekrar başkan yardımcısı


Güney Sudan lideri Salva Kiir, kendisine isyan eden ve ülkede iç savaş başlatan eski yardımcısı Riek Machar'ı tekrar devlet başkan yardımcılığına atadı. Hükümetten yapılan açıklamada, 'ulusal birlik hükümetinin' kurulması için Machar'ın en kısa zamanda başkent Juba'ya beklendiği belirtildi.

Kiir'in halihazırdaki yardımcısı James Wani İgga ise 'ikinci başkan yardımcılığı' görevine getirildi. En son Ağustos ayındaki barış anlaşmasına göre Machar, yeni seçimler yapılana kadar 30 ay sürecek ara dönem hükümetinde Kiir ile beraber çalışacak.

Güney Sudan hükümeti sözcüsü Ateny Wek Ateny, yeni gelişme üzerine yaptığı konuşmasa, "Ümit ederiz Riek Machar bir an önce cevap verir ve hükümette görev alır." dedi. İsyancı liderin sözcüsü ise Machar'ın Şubat ayı sonuna kadar eski görevine dönebileceğini ifade etti.

Dünyanın en yeni ülkesi Güney Sudan 2011'de petrol kaynaklarının neredeyse tamamını sınırlarına alarak Sudan'dan bağımsızlığını kazandı. Hartum'a karşı onlarca yıl beraber savaşan Kiir ve Machar 2013'te birbirine düşünce, neredeyse bütün ülkeye yayılan iç savaşta petrol üretimi durdu; 2 milyona yakın insan evlerinden oldu ve onbinlerce Güney Sudanlı hayatını kaybetti.

Kiir'in tekrar eski yardımcısı ile çalışmayı kabul etmesi ülkede 2 yıldır devam eden iç savaşın bitmesi için yeni bir umut olurken, Machar'ın Kiir'e güvenmediği ve Juba'ya gelmek için güvenliğiyle ilgili bir çok koşul ileri sürdüğü söyleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Güney Sudan'da sil baştan: İsyancı Machar tekrar başkan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER