Güney Afrika’nın Annesi’ni on binler uğurladı

Güney Afrika’nın efsane ismi Nelson Mandela’nın eski eşi Winnie Madikizela Mandela’nın Orlando Stadyumu’ndaki cenaze törenine onbinler katıldı

SHABER3.COM

Nelson Mandela’nın 27 yıl hapsi boyunca, dışarıda ırkçı hükümete karşı mücadele veren Bayan Mandela’nın kendisi de hücrede işkenceler gördü, çocuklarıyla çok zor bir hayat yaşadı.
Winnie Mandela’nın naaşı askerler eşliğinde stadyum dışındaki cenaze aracına taşınırken aniden yağan yağmura rağmen Ulusun Annesi’ne son vazifelerini yapan siyahlar, “Afrika kültüründe yağmur kutsamadır. Winnie Mandela kutsanarak bu dünyadan ayrılıyor” dediler.

81 yaşındaki Bayan Mandela 2 Nisan’da Johannesburg’un Milpark Hastanesi’nde hayata gözlerini yummuştu. Winnie Mandela’nın Soweto’daki evine iki hafta boyunca yerli ve yabancı binlerce önemli insan akın etti, yoğun kalabalıklar evinin önünü hiç boş bırakmadı.

Devlet Başkanı’nın kararı ile Winnie Mandela için bugün resmi cenaze töreni düzenlendi. Törene dünyaca ünlü  İngiliz süper modelö şarkıcı ve oyuncu Naomi Campbell katıldı. Champhell gözyaşlarını tutamadığı konuşmasında Winnie Mandela için, “O haklı olarak bu milletin annesi olarak görülüyordu ama Anne Winnie bundan çok daha fazlası. O bütün bir kıtanın kahramanıydı, cesaretiyle hepimiz için direnişin bir simgesiydi.” dedi.

Cenaze siyasi atışmalara sahne oldu


40 bin kapasiteli stadyumu dolduran kalabalıklardan bazı gruplar, isimleri anons edilen eski devlet başkanları Thabo Mbeki ve Jacob Zuma’yı yuhaladırlar. Ekonomik Özgürlük Savaşçıları Partisi (EFF) lideri Julius Malema ise konuşmasında, beyazlarının arazilerinin tazminatsız olarak siyahlara devredilmesi kararının uygulanmasını isteğini yeniledi. Malema, üstü kapalı olarak “beyaz kapitalistlerle işbirliği yapan, 2012’de Marikana’da siyah madencilerin öldürülmesini emreden” yöneticileri eleştirdi.
Madikizela Mandela, Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’yı, Marikana’da hayatını kaybedenler 34 madencinin dul eşlerini ziyaret etmeye davet etmişti. Ramaphosa konuşmasında, “Artık sen yoksun, Marikana’ya Malema ile gideceğim” dedi.

Winnie Mandela’nın kızı olan büyükelçi Zenani Mandela-Dlamini ise çok duygusal bir konuşma yaptı. Bir kısım medya annem hakkında karalama kampanyası yapıyor diyen Zenani Mandela, “Annem, geçen yüzyılın en kötü ve en güçlü rejimlerinden birine karşı meydan okuyan ve zafer kazanan kadındır” dedi.
Törenin ardından, Winnie Mandela’nın tabutu, özgürlük mücadelesinin sembol mekanı Johannesburg’un Soweto’sundan, toprağa verileceği Fourways semtine hareket etti. Binlerce siyah insan yollara dizilerek Winnie Mandela’nın tabutunu uğurladı. Winnie Mandela’nın toprağa verileceği mezarlığa girerek toprak atmak isteyen kalabalıkla asker ve polisler arasında geçici bir gerginlik yaşandı.

Güney Afrika’da halkın büyük kesimi tarafından Ulusun Annesi kabul edilen Winnie Mandela’yı, sevmeyen kitlelerin sayısı da az değil. Winnie Mandela’nın beyazlara karşı sert tutumu ve korumalarının, 1980’li yıllarda casusluk suçlamasıyla birçok siyaha işkence etmesi Bayan Mandela’ya eleştirilerin sebebleri arasında.
<< Önceki Haber Güney Afrika’nın Annesi’ni on binler uğurladı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER