Gündoğdu: Bakırköy önlerinden Tekirdağ açıklarına kadar...

Jeofizik uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi'nde Bakırköy önlerinden Tekirdağ açıklarına kadar giden fayın hareketli olduğunu sıkışmalar boşalmalar şeklinde bir hareket geçirdiğini, sahada gördükleri kendisini huzursuz eden bazı anomalilerin tekrar etmediğini söyledi

SHABER3.COM

Oğuz Gündoğdu: Marmara’daki anormaliler beni huzursuz etmişti

Deprem uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi’nde belirlenen yeni bir oluşumun ‘Ters fay’ olarak çözümlendiğini, buradaki fayın ‘Bindirme, sıkıştırma’ özelliği bulunduğunu söyledi.

Yard. Doç. Dr. Gündoğdu, o bölgede görülen kabarcıkların daha önceki depremlerden kaynaklandığının belirlendiğini, bazı verilerin 1994 kırığının bir parça olsun harekete geçtiğini gösterdiğini vurgularken, “Bunları, kocaman, çok dehşetli kuzey Anadolu fay hattının yaptığı eylemler içerisinde değerlendiriyoruz” dedi.

Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, şunları söyledi:
Bütün ufak olan kümeleşmelerin ortadaki kırılmasını düşündüğümüz Bakırköy önlerinden Tekirdağ açıklarına kadar giden fayın hareketli olduğunu yani sıkışmalar boşalmalar şeklinde bir hareket geçirdiğini bize anlatıyor. Bu depremin çok uzak bir tarihe kalmayacağının da bir belirtisi aslında. Burada konuştuğumuz şeyler uzaklık yakınlık meselesi haftalar, aylar değil, yıllarca zaman alıyor. Bu belirtiler şahsen beni huzursuz ediyor ayrı konu. Sahada bazı anomaliler de gördük sahada. O anomalilerin tekrarlanması olmadı. Sıkışma oldu ama tekrarlanması oldu ama kıramadı. Bir başka zamana kaldı.”

Yard.Doç.Dr. Gündoğdu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin son dönemde dile getirdiği endişelerin çok doğru olduğunu, kentsel dönüşümün yapıların tek tek yenilenmesinden geçemeyeceğini anlattığını kaydederken şöyle dedi:
“Bunları ilk defa bir yetkili insanın söylemesi güzel bir şey. Biz de bunları söyleyip duruyoruz. Dünyada böyle bir kentsel dönüşüm yok. Fikirtepe'yi kendisi anlattı; 10 yılda hukuksal olarak çözememişler. Çünkü baştan kara giden bir şey. Yola çıkarken bazı şeyleri düzeltirsiniz ama hiç bu kadar da boş bırakılarak çözülmez. Devletin, hükümetin ağırlığını koyması gerekir. Hükümet desteği olmadan kentsel dönüşüm çok zor. Avcılar'ı düşünün. Binaların durumu hiç iyi değil. Bütün bunu buradaki gariban halkın üzerine yıkarsanız olmaz. Belediye, hükümet birlikte halletmeli. Belediye planlama yapıp ne yapacağını söylemeli. Bunu yaptılar İBB’ye gönderdiler. Kentsel çözümden başka bir tedavi yok.”
<< Önceki Haber Gündoğdu: Bakırköy önlerinden Tekirdağ açıklarına... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER