Zeugma arkeolojik kazısı başladı

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, Zeugma Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazıların başladığını bildirdi.

Zeugma arkeolojik kazısı başladı

Aykanat, yaptığı yazılı açıklamada, arkeolojik kazılarının 2005'den bu yana, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr.Kutalmış Görkay'ın başkanlığında yürütüldüğünü belirtti.
               
"Zeugma Arkeoloji Projesi" kapsamında yürütülen çalışmaların bu yıl ki bölümünün 2,5 ay sürmesinin planlandığını aktaran Aykanat, şunları kaydetti:
               
"Çalışmaların finans öz kaynağını Kültür ve Turizm Bakanlığımız sağlamaktadır. Bunun dışında Türkiye İş Bankası, Verbundplan Birecik A.Ş.,  Ankara Üniversitesi ve çeşitli kurumların maddi ve ayni yardımları vardır. 2013 arkeolojik kazıda, konservasyon-restorasyon, çevre düzenlemesi, altyap  ve  bilimsel  yayına dönük çalışmalar kapsamında gerçekleştirilecektir.  Ayrıca arkeolojik kazıların Muzalar evi olarak adlandırılan Roma Evi'nde,  Belkıs Tepe tapınak alanında ve kentin Helenistik agorasında  yürütülmesi planlanmıştır."
               
Aykanat, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının ise Dionysos ve Danae evleri korugan yapısı altındaki Roma konutları ile mimari ve küçük buluntular üzerinde gerçekleştirileceğini aktardı.
               
Çalışmaların 15 Eylül'e kadar devam edeceğini belirten Aykanat, kazıya yaklaşık 40 uzman ve işçinin yanı sıra başta Ankara Üniversitesi olmak üzere Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden öğrenci, öğretim üyeleri ve araştırmacıların katılacağını kaydetti.
<< Önceki Haber Zeugma arkeolojik kazısı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER