Yolsuzluk fezlekelerinde iddia edilen rakamlar akıllara durgunluk veriyor

Muammer Güler, Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında dün TBMM'de görüşülen fezlekelerdeki rüşvet ve yolsuzluk rakamları dudak uçuklatıyor.

Yolsuzluk fezlekelerinde iddia edilen rakamlar akıllara durgunluk veriyor

Eski bakanlarla ilgili Meclis’e gönderilen fezlekede, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Narkotik Suçlar Bürosu’nca yürütülen 2012/120653 soruşturma numaralı evrakta Rıza Sarraf liderliğindeki suç örgütünün resmi belgede sahtecilik, kaçakçılık, rüşvet alıp vermek ve benzeri suçları işlediği tespit edilmiş ve mahkemece verilen kararlar çerçevesinde yapılan iletişimin tespiti ve kayda alınması, arama ve el koyma, yakalama ve gözaltına alma gibi delil toplama faaliyetleri sonrası soruşturma evrakı şüphelilerine yönelik 17 Aralık 2013 tarihinde operasyon düzenlendiği” belirtiliyor.

Zaman'ın haberine göre, Fezlekede, Anayasa ve Meclis İçtüzüğü’ne göre bakanlar hakkındaki suçlamaların Meclis tarafından soruşturulabileceği hatırlatılıyor. Meclis tutanaklarına giren fezleke şöyle: “Düzenlenen operasyon sonrası iletişimin tespiti ve kayda alınmasına ilişkin kararlar çerçevesinde yapılan dinlemelerle ilgili şüphelilerin yapmış olduğu görüşmelere ilişkin çözüm tutanakları (TAPELER), fiziki takip tutanakları, soruşturma aşamalarındaki ifade tutanakları, bunlara ilişkin ses ve görüntü CD’leri ve soruşturma evrakının bir sureti yazımıza ekli olarak gönderilmiştir.

Suçun işlendiği tarih itibarıyla Türkiye Cumhuriyeti hükümetinde, Ekonomi bakanı olarak görev yapan Mersin Milletvekili Mehmet Zafer Çağlayan hakkında, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet, resmi belgede sahtecilik, birden çok kez rüşvet aldığına ilişkin suçlamalar,

İçişleri bakanı olarak görev yapan Mardin Milletvekili Muammer Güler hakkında, sahte belge düzenlemek, soruşturmanın gizliliğini ihlal, nüfuz suistimali ve birden çok kez rüşvet aldığına ilişkin suçlamalar, Avrupa Birliği bakanı olarak görev yapan İstanbul Milletvekili Egemen Bağış hakkında, birden çok kez rüşvet aldığına ilişkin suçlamalar, ekli soruşturma belgelerinde iddia edilmektedir. Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu’nun 8a, 19/1 maddeleri uyarınca oluşturulan soruşturma evrakının onaylı bir sureti dizi pusulasına ekli olarak gönderilmiştir. Gereği takdirlerinize arz olunur.”

    Cumhuriyet gazetesinin haberine göre fezlekelerde eski bakanlara verildiği iddia edilen rüşvet miktarı şöyle:
  • Zafer Çağlayan:28 kez toplam 52 milyon dolar rüşvet almak. Suç işlemek için örgüt kurmak, sahte belgelerle ihracat, Kaçakçılık Yasası’na muhalefet. Rıza Sarraf ile telefon konuşmasında “Cari açık düşüyor, 3 aylığına altın ihracatına yönelelim” dediği, Gana’dan 1 Ocak 2013 tarihinde uçakla “minarel sample (doğal taş)” bildirimi yapılarak Türkiye’ye 1,5 ton altın sokulmak istendiği, bunun 1.280 kilogramının tespit edildiği, 250 kilogramının ne olduğunun bilinmediği, sahte belgelerle 5 bin tonluk gemiyle 150 bin tonluk ihracat yapılmasına onay verdiği ileri sürülüyor. Fezlekede, şüpheliler arasında geçen konuşmalarda 150 bin tonluk ihracatla ilgili, “Bu işi doğru dürüst yapın, bu kadar olur mu? 5 bin tonluk gemiyle 150 bin ton ihracat nasıl yapılır?” ifadelerinin kullanıldığı kaydediliyor.
  • Muammer Güler:10 kez toplam 10 milyon dolarlık rüşvet almak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nüfuz suistimali, suçluları kayırmak.
  • Egemen Bağış: 3 kez 1,5 milyon dolarlık rüşvet almak

<< Önceki Haber Yolsuzluk fezlekelerinde iddia edilen rakamlar akıllara... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER