Yine olay çıkaracak !

İnternet sitelerine düşen iki ses kaydı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda kriz olduğu yönündeki iddiaları güçlendirdi.

Yine olay çıkaracak !

Kriz ses kayıtlarına yansıdı: Ertosun yine olay çıkaracak Bir Yargıtay üyesine ait olduğu ileri sürülen ilk ses kaydında, geçtiğimiz yıl hazırlayarak Kurul'a sunduğu korsan kararnameyle gündeme gelen HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun'un 'yine olay çıkarma derdinde' olduğu aktarılıyor. Adli ve idari yargı yaz kararnamesinde yüksek yargıdan gelen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin Ergenekon davasına müdahale niteliğinde atamalar yapacağı iddia ediliyordu. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek bu iddiaları yalanladı. Ancak dün Ergenekon davasına müdahale edileceğini doğrulayan bir ses kaydı yayınlandı. İnternette dailymotion.com adresinde yayınlanan şok ses kaydının, bir HSYK üyesi ve Yargıtay üyesine ait olduğu öne sürülüyor. Ses kaydında, Yargıtay 2. Ceza Dairesi Üyesi Ali Muhlis Karakaş, Kurul üyesi Ali Suat Ertosun'un giderayak Ergenekon davasına bakan özel yetkili mahkemelerin hâkim ve savcılarını değiştirmeyi planladığını anlatıyor. Birinci ses kaydında, ismi açıklanmayan bir Yargıtay üyesiyle Kurul gündemindeki yaz kararnamesini konuşan Ali Muhlis Karakaş, HSYK üyesi Ertosun'un özel yetkili mahkemelere müdahale etmeyi planladığını söylüyor. Karakaş, "Ali Suat'la görüştüm ben, geçen gittim Kurul'a. Kadir Bey'le görüştüm. Muzaffer abi işte, oğlunun davetiyesini veriyordu. Ya bu Ali Suat yine olay çıkarma derdinde." diyor. Karakaş daha sonra Ertosun'un nasıl müdahale yapacağını anlatıyor. Yargıtay üyesi, "Önce diyor, şeyi halledelim diyor, özel yetkileri halledelim diyor... Adam manyak abi!" ifadesini kullanıyor. Üye Karakaş, konuşmasının devamında kararnamenin krize sürüklenmesiyle diğer bölgelerdeki hâkim ve savcıların mağdur olduğunu söylüyor.
HSYK 2010 Yaz Kararnamesi Ali Suat Ertosun İTİRAF: BAZI DAVALARA EL ATTIK İkinci ses kaydının ise HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun'a ait olduğu ileri sürülüyor. Şahıs, HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyelerinin geçmişte Yargıtay'a üye seçimi, başsavcılar, ağır ceza mahkemesi başkanları ve ticaret mahkemesi başkanlığı atamalarıyla uğraşarak hata ettiğini ima ediyor. Artık bu durumun değiştiğini ifade eden Ertosun, Adalet Bakanlığı'nın kararname incelemelerinin uzamasından rahatsız olduğunu söylüyor. Ertosun, "Mesela biz şimdi, kararname önümüze geliyor, dikkat ederseniz, bir buçuk-iki ay inceliyoruz. İnanın rahatsız oluyorlar. Yani bu kadar incelenmez diyorlar. Bize güvenmiyor musunuz diyorlar." ifadesini kullanıyor. Kararnamedeki düz savcı atamalarını A'dan Z'ye kadar incelediklerini anlatan Ertosun, sonrasında Ergenekon'da yaptıkları müdahaleyi itiraf ediyor. Kurul üyesi Ertosun, geçtiğimiz yıl Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcılar ile faili meçhul cinayetlerin davasına bakan hâkim ve savcıların değiştirilmesini isteyen teklif hazırlamıştı. Yüksek yargıdan gelen diğer üyeler de bu öneriye destek çıkmıştı. HSYK üyeleri hakkında korsan kararnameyle davalara müdahale ettikleri iddiasıyla yapılan suç duyurularına Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu herhangi bir soruşturma açmadı. HSYK'nın bin 600 hâkim ve savcıyı ilgilendiren 2010 yaz kararnamesi görüşmelerinde, Ergenekon davasına bakan bazı hâkim ve savcıları görevden alacağı iddia edilmişti. Kurul'un yüksek yargıdan gelen üyelerinin Ergenekon davasına bakan mahkemelere 'takviye hâkim-savcı atama' önerisinde bulunabilecekleri belirtiliyordu. Ayrıca Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün terfi ettirilerek, soruşturmadan alınacağı öne sürülüyordu. Takviye hâkim atamasını HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek "Var da diyemem yok da diyemem" diyerek yalanlamamıştı. Ses kaydıyla birlikte özel yetkili mahkemelere yedek hâkim olarak atanacak takviye hâkim önerisinin Ertosun'un fikri olduğu anlaşılıyor. Takviye hâkim atamalarıyla Ergenekon, Balyoz, Kafes ve amirallere suikast davalarının sonuçsuz kalacağı, tutuklu sanıkların tek tek tahliye edileceği kaydediliyor. HSYK'nın yüksek yargıdan gelen üyelerin teklifiyle daha önce özel yetkili mahkemelere atanan Oktay Kuban ve Yılmaz Alp, Balyoz davası sanıklarının tamamını tahliye etmeleriyle gündeme gelmişti.
<< Önceki Haber Yine olay çıkaracak ! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER