Yeni Şafak'ın TİB haberi buz gibi yalan çıktı

Havuz medyasında yer alan TİB'de ‘kripto’ dinleme haberi yalan çıktı. Belirtildiği gibi ne hizmet alımı yapılan firma personeline dinleme yaptırıldı ne de DDK bu konuda bir uyarıda bulundu...

Yeni Şafak'ın TİB haberi buz gibi yalan çıktı

Yeni Şafak Gazetesi’nin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) iş alan firmayla ilgili haberinde yer alan iddiaların tamamen gerçek dışı olduğu öğrenildi. “TİB’i kripto şirketle ele geçirdiler-Telekulak A.Ş” manşetiyle verilen haberde belirtildiği gibi ne firmanın personeline dinleme yaptırıldığı ne de Devlet Denetleme’nin bu konu hakkında uyarısının bulunduğu anlaşıldı. Yanlış bilgilerle ‘Yasadışı İşler Yapan Paralel Yapı’ algısını kamuoyunda güçlendirmeyi amaçladığı anlaşılan haberde 6 yalana birden imza atıldı.

TİB’DE DİNLEME YAPILMIYOR

1-TİB’de dinleme işlemi yapılmadığını kaydeden yetkililer, TİB’in dinleme görevi olmadığı halde çalıştırdığı firma personeline dinleme yaptırdığı iddiasının apaçık bir yalan olduğunu vurguladı. Yetkililerden alınan bilgilere göre TİB güvenlik kurumlarının yaptığı dinleme işlemlerinin denetimini yapıyor.

TİB'de bu işlemleri yapan kurum personeli sayısı bile çok sınırlı. Bu nedenle firma personelinin yasal dinleme işlemlerine ilişkin herhangi bir iş ve işlemde görev yapma iddiası tamamen asılsız.

Haberde şirket üzerinden TİB’de görev yapan personelin internet araştırmacısı, iletişim destek personeli ve güvenli internet araştırma operasyonu gibi personelden oluştuğunun ifade edildiği belirtildi.

Sayılan işlerin hiçbirisinin gizli nitelikte olmayıp, tamamen internetin güvenli kullanımı ve destek hizmetleriyle ilgili olduğu kaydedildi.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI

2-Yetkililer TİB'in iş yapmış olduğu firmaların çoğunun, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma olmak üzere devletin bir çok kurumuna hizmet verdiğini belirterek, özellikle dinleme işlemlerine ilişkin çalışan firmaların tamamına yakınının bu 3 kuruma da hizmet verdiğini vurguladı.

Söz konusu firmaların ve tüm çalışanlarının güvenlik soruşturmaları çalışmaya başlamadan önce yaptırıldığını belirten yetkililer, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden olumsuz bir bilgi gelmesi durumunda firmaya iş verilmediğini ve bu kişilerin TİB'de çalıştırılmadığını da kaydetti.  

MAAŞ ÖDENMEDİ

3-Şirketle yapılan sözleşmenin yeni TİB yönetimi tarafından feshedildiğini belirten gazetenin burada da gerçek dışı bilgi verdiği anlaşıldı.

Haberde geçen alım işi dahil TİB’de istihdam edilen personele ilişkin tüm sözleşmelerin yeni başkan Cemalettin Çelik tarafından imzalanan sözleşmeler olduğu vurgulandı. Çelik’in kendi imzaladığı sözleşmelerin bir kısmını gerekçesiz bir şekilde 1 ay sonra feshettiği belirtildi.

İddialara göre, şirketin 70 personeli gerekçesiz bir şekilde bir kış günü kapı dışarı edildi. Bir aylık süre verilmeden, sabah gediklerinde 70 kişiye sözleşmelerinin feshedildiği söylendi. TİB yönetimi, çalıştıkları 1 aylık maaşlarını da vermeyince bu 70 kişi ve ilgili firma TİB yönetimi hakkında dava açtı.

DDK RAPORUNDA UYARI YOK

4-Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) 2010 yılında TİB’i bu konuyla uyardığı iddiası da yalan çıktı. Haberde yer verilen DDK raporunun TİB'e ilişkin olmadığı belirtildi. DDK'nın, 17 Şubat 2010 tarihli Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 2006 - 2007 ve 2008 Yılları Faaliyet ve İşlemlerinin Denetlenmesi raporunda bu konuda hiç bir tenkit bulunmuyor. Üstelik her yıl yapılan Sayıştay denetimlerinde de bu konu hiç bir zaman tenkit edilmemiş.

ASLİ İŞTE ÇALIŞMADILAR

5-Haberde belirtildiği gibi devlet memurları tarafından yapılması gereken işlerin Anayasa’ya aykırı olarak taşeron firma elemanlarına yaptırıldığı iddiasının da gerçek olmadığı vurgulandı. Yetkililer TİB’de personelli hizmet alım işlerinin beş kalemden oluştuğuna dikkat çekti. Bunların “Temizlik, Bahçe Bakım”, “Özel Güvenlik”, “Araç Kiralama”, “Teknik Destek” ile “Çağrı Merkezi ve İnternet Araştırma” birimi hizmet alımından oluştuğunu kaydetti. Habere konu olan hizmet alımının bu beş kalemden sadece ‘Çağrı Merkezi ve İnternet Araştırma” hizmeti alımına ilişkin olduğu belirterek, bu hizmet alımıyla istihdam edilen personelin kurumun asli işlerinde çalışmadığına dikkat çekti. Üstelik bu sözleşmelerin yeni Başkan Çelik tarafından imzalandığı da hatırlatıldı.

SÖZLEŞMEYE GÖRE REFERANS VEREMEZ

6- Haberde şirketin internet sitesinde TİB’i referans göstermediği bilgisi verilirken çok önemli bir ayrıntının atlandığı görüldü. Yetkililer TİB’de iş yapan tüm şirketlere ve şirket çalışanlarına gizlilik taahhütnamesi imzalatıldığını hatırlattı. Bu taahhütnamede şirketin TİB’e yaptığı işleri izinsiz olarak referans göstermesinin yasaklandığı kaydedildi. Uygulamaya göre web sitesinde TİB'de yaptığı işi referans olarak göstermek isteyen şirketin TİB'den izin alması gerekiyor. Bu nedenle şirketin web sitesinde TİB referansı olmaması da olağan bir durum. Çünkü diğer güvenlik kurumlarında da aynı uygulama söz konusu.

BUGÜN GAZETESİ

<< Önceki Haber Yeni Şafak'ın TİB haberi buz gibi yalan çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER