Türkiye'nin dünyadaki 'Gezi' imajına çarpıcı örnek!

Ulusal ve küresel bir çok konuda konferanslar düzenleyen Abant Platformu bu kez Afrika'yı gündeme aldı.

Abant Platformu'nda gündem Afrika!

  • Afrikalı siyasetçi, akademisyen ve gazeteciler Türkiye'de bir masa etrafında oturup Afrika'nın geleceğini konuştu.
  • Katılımcılar sömürgeciliğin olumsuz etkilerine vurgu yaptılar.
  • Malavili katılımcının ilginç Gezi Parkı örneği: Türkiye'ye gelmekte endişe duydum, Türk Koleji'nde okuyan kızım ikna etti.

Abant Platformu önemli bir konferansa daha imza attı.  50 Afrika ülkesinden 160 seçkin ismi Bolu Abant'ta bir araya getirdi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil: "Bugün Afrika tüm dünyanın gerçekten dikkatini çeken ve adeta kıta olarak da belki dünyanın geleceğine etki ve tesir edebilecek önemli bir yer olarak zikrediliyor."

Afrikalı devlet başkanları gönderdikleri destek mesajları ile, bakanlar, milletvekilleri, akademisyen ve gazeteciler de bizzat katılarak konferansa büyük ilgi gösterdi.  

Sudanlı Salah Ahmet: "Türkiye ile Afrika ortaklığı içerisinde gerçekleştirilen ortaklıkları saygı ile karşılıyoruz. Bu ilişkilerin gelişmesi çok önemli."

Katılımcılar Afrika'nın dışarıdan göründüğü gibi olmadığını anlattılar. Sömürgeciliğin olumsuz etkilerine vurgu yaptılar. 

Senegalli Monsieur Niyad:nsanlara yardım etmek amacıyla fabrikalar kurdular. Afrika'da bunları yaptılar, ama sonra  insanlara silah sağladılar. Bizim artık bunlara ihtiyacımız yok."

Ortak görüş Afrika'nın dünya medyasında hak ettiği yeri almadığı yönündeydi. Uluslar arası medyanın aç, fakir ve savaş halindeki bir Afrika imajı oluşturmaya çalıştığı vurgulandı.

Moritanyalı katılımcı: "Afrika medyalarda fakir, iç çelişkileri olan bir terör ülkesidir. Fakat tabii ki bizim ülkemizde sadece bunlar yok. Güzel görüntüler var, girişimler var."

Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan kıtadaki Türk okullarının Afrika'daki değişimin somut bir adımı olduğunu belirtti: 

"Bu okullar buraya giderken hiçbir zaman Kongo'nun elmasları için gitmedi, ne bileyim değişik yerlerin doğalgazları, petrolleri için gitmedi." 

Malavi'den gelen bir katılımcı Afrika imajını Gezi Parkı örneğiyle anlattı. "Gezi Parkı olaylarının dünya medyasında veriliş şekli yüzünden Türkiye'ye gelip gelmemekte endişe duydum." dedi. Kendini konferansa gelmeye Türk Koleji'nde okuyan kızının ikna ettiğini söyledi.

Malavili Yargıç Potani: "Benim kızım Türk okuluna gidiyor, Malavi'de. Ve okulun müdürü ve beni bu foruma gelmem konusunda yüreklendirdi. Bu uluslararası düzeydeki işbirliği gördüğünüz gibi kişisel düzeye de indirgenmiş oldu." 

Afrika'dan gelen davetliler Afrika'da yatırım yapan ülkelerin hep kendi çıkarlarını düşündüklerine dikkat çekti. İkili ilişkilerin karşılıklı fayda sağlayacak şekilde geliştirilmesini istedi. 

Güney Afrikalı Dr. Muhammed Harun: "Türkiye-Afrika ilişkilerinin biz diğerlerinden daha farklı olmasını arzu ediyoruz. İlham kaynağı olmasını istiyoruz, diğer ülkelerle olan ilişkilerimiz açısından." 

İlk gün yapılan açılış konuşmalarının ardından konferans Cumartesi ve Pazar günleri devam edecek. 

<< Önceki Haber Türkiye'nin dünyadaki 'Gezi' imajına çarpıcı örnek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER