Türkiye'de terazi şaştı mı?

Yargıya olan güven duygusunun ülkemizde sürekli azaldığı kamuoyu yoklamalarıyla ortaya çıkarken, adaletin terazisinin nasıl şaştığını gösteren 4 sıra dışı gelişme yaşandı.

Türkiye'de terazi şaştı mı?

AVM şan­ti­ye­sin­de­ki ça­dır yan­gı­nın­da ölen iş­çi­ler suç­lu bu­lun­du. Ka­ra­kolda da­yak ye­di­ği için da­va­cı olan ka­dı­na sa­nık po­lis­le­rin 8 ka­tı ce­za is­ten­di. Bin­ler­ce ki­şi­nin din­len­di­ği id­di­a edi­len Se­lam-Tev­hid dosyasında din­le­me­ler ya­lan çık­tı ve soruşturma deşifre oldu. Gö­zal­tı yok de­nil­miş­ti ama Ce­re­n’­i dö­venler ka­me­rayla tes­pit edi­le­cek.

1.‘YAN­GIN­DA ÖLEN iŞ­ÇiLER SUÇ­LU­’

Esen­yur­t’­ta AVM in­şa­atın­da ça­lı­şan 11 iş­çi­nin öl­dü­ğü ça­dır yan­gı­nıy­la il­gi­li bi­lir­ki­şi ra­po­run­da fa­ci­ada ha­ya­tı­nı kay­be­den­ler suç­lu bu­lun­du. Mağ­dur avu­kat­la­rı skan­dal ra­por için “bi­lir­ki­şi te­rö­rü­” de­di

Mart 2012’de Esen­yurt'ta bir alış­ve­riş mer­ke­zi in­şa­atı şan­ti­ye­sin­de­ki ça­dır­lar­da çı­kan ve 11 iş­çi­nin ha­ya­tı­nı kay­bet­ti­ği yan­gı­na iliş­kin da­va­nın 12. du­ruş­ma­sı dün gö­rül­dü. Ba­kır­köy 4. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si'nde­ki da­va­da Mah­ke­me Baş­ka­nı Mev­lüt Bay­rak­ta­roğ­lu, 2. bi­lir­ki­şi ra­po­ru­nun mah­ke­me­ye ulaş­tı­ğı­nı bil­dir­di.

TALİ SUÇLU

Ra­por­da, ka­za­da ölen iş­çi­le­rin, "ça­dı­rın gi­riş ka­pı­sı ya­nın­da­ki ran­za­nın üze­ri­ne sün­ger ya­tak­la­rı ta­va­na ka­dar is­tif­le­ye­rek, çı­kı­şı en­gel­le­dik­le­ri ve yan­gın sı­ra­sın­da ya­tak­la­rın ka­ya­rak ka­pı­yı ka­pat­ma­sı­na se­be­bi­yet ver­dik­le­ri" için ta­li (ikin­ci de­re­ce) ku­sur­lu ol­duk­la­rı be­lir­til­di.

Ölen iş­çi­le­rin, ya­nı­cı sün­ger ya­tak­la­rı yığ­mak­la can gü­ven­lik­le­ri­ni teh­li­ke­ye at­tık­la­rı, aka­bin­de can­la­rın­dan ol­duk­la­rı an­la­tı­lan ra­por­da, "Her ne ka­dar olay­da ölenlerin kusur ve ihmalleri mevcutsa da olayın asıl nedeni, çadırın çok kolay yanıcı naylon plastik ile kaplanmış olması, sahra çadırı denen işçi koğuşunun sağlık ve güvenlik açısından uygun ol­ma­ma­sı ve tek ka­pı­lı ça­dı­rın ka­pı ağ­zı­na ta­va­na dek sün­ger ya­tak­la­rın is­tif­len­me­si­dir" de­nil­di.

AV­M’­yi ya­pan asıl fir­ma ve mü­te­ah­hit şir­ke­te her­han­gi bir so­rum­lu­luk yük­len­mez­ken ta­şe­ro­nun fir­ma­nın şan­ti­ye şe­fi Meh­met Al­tun as­li ku­sur­lu bu­lun­du. An­cak sa­nık Meh­met Al­tun tah­li­ye edil­di.

BİLİRKİŞİ TERÖRÜ

Ola­ya tep­ki gös­te­ren mağ­dur avu­kat­la­rı ra­por­da­ki skan­dal ifa­de­ler için ‘bi­lir­ki­şi te­rö­rü­’ ta­bi­ri­ni kul­lan­dı.

YA­PI­LA­MA­YAN OPE­RAS­YON

25 Ara­lı­k’­ta ya­pı­la­ma­yan yol­suz­luk ve rüş­vet ope­ras­yo­nun­da İs­tan­bu­l’­da mey­da­na ge­len ba­zı yan­gın­la­rda yetkililerin suistimali sorgulanıyordu. O olay­lar­dan bi­ri de Esen­yur­t’­ta­ki yan­gın­dı.

2.SORUŞTURMAYI DEŞİFRE ETTİLER

Hü­kü­me­te ya­kın med­ya ta­ra­fın­dan din­le­me id­di­ala­rı ile göl­ge­de bı­ra­kı­lan Se­lam Tev­hit/Ku­düs Or­du­su Te­rör Ör­gü­tü so­ruş­tur­ma­sı­nı yü­rü­ten po­lis mü­dür­le­ri so­ruş­tur­ma içe­ri­ği­ni sız­dı­ran­lar hak­kın­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­du

17 Ara­lık yol­suz­luk so­ruş­tur­ma­sı son­ra­sı gö­rev­den alı­nan Te­rör­le Mü­ca­de­le Şu­be­si es­ki Mü­dü­rü Ömer Kö­se ve Te­rör­le Mü­ca­de­le Şu­be es­ki Mü­dür Yar­dım­cı­sı Öz­gür Açık­gö­z’­ün avu­ka­tı  Ke­mal Şim­şek şi­ka­yet di­lek­çe­si ver­di.

Di­lek­çe­de, Yar­gı­tay ta­ra­fın­dan te­rör ör­gü­tü ol­du­ğu ona­nan Se­lam Tev­hit ör­gü­tü so­ruş­tur­ma­sı­nın Star ve Ye­ni Şa­fak ga­ze­te­le­ri ta­ra­fın­dan “Pa­ra­lel ör­güt 7 bin ki­şi­yi din­le­di­” ha­be­riy­le al­gı ope­ras­yo­nu yap­mak ama­cıy­la de­şif­re edil­di­ği­ni, ger­çek­te din­le­nen ki­şi sa­yı­sı­nın 240 ki­şi ol­du­ğu­nu açık­la­dı.

PSİKOLOJİK HAREKAT

Per­so­nel, teç­hi­zat ve ka­pa­si­te yö­nün­den 7000 ki­şi­nin din­len­me­si­nin müm­kün ol­ma­dı­ğı­nı ak­ta­ran avu­kat Şim­şek şöy­le de­vam et­ti:

 “Dos­ya kap­sa­mın­da 7000 ki­şi­nin din­len­di­ği şek­lin­de­ki id­di­a ta­ma­men bir al­gı ope­ras­yo­nu­dur. Böy­le bir baş­lık­la ha­ber çı­ka­ran med­ya, psi­ko­lo­jik ha­re­kat tek­nik­le­ri­ni kul­la­na­rak halk­ta kor­ku ve pa­nik oluş­tur­muş, her­ke­sin din­len­miş ola­bi­le­ce­ği pa­ra­no­ya­sı­nı top­lu­ma aşı­la­ma­ya ça­lış­mış­tır. Bu­ra­da asıl so­rum­lu­luk psi­ko­lo­jik ha­re­kat tek­nik­le­ri­ni kul­lan­dı­ran ve ha­be­ri sız­dı­ran­lar­da­dır. Ya­pı­lan bu fi­il­le, ör­gü­tün han­gi hüc­re­le­ri­nin de­şif­re edil­di­ği, han­gi ör­güt men­sup­la­rı­na yö­ne­lik so­ruş­tur­ma yü­rü­tül­dü­ğü ve so­ruş­tur­ma­lar­da ne tür usul­le­rin kul­la­nıl­dı­ğı if­şa edil­miş­tir.

DELİLLER KARARDI

Böy­le­ce, de­lil­le­rin el de­ğiş­tir­me­si, im­ha­sı ve­ya sak­lan­ma­sı­na ve ör­gü­tün da­ha ted­bir­li dav­ran­ma­sı­na kat­kı sağ­lan­mış­tır. Ay­rı­ca Ku­düs Or­du­su ma­sum bir ya­pı gi­bi hat­ta hiç ol­ma­yan bir grup­muş gi­bi gös­te­ri­lmiştir.” (KA­MİL MA­MAN)

3.POLİSE 1 MAĞDURA 8 YIL HAPİS

Ka­ra­kol­da dayak yediği için şikayetçi olan Fev­zi­ye Cen­giz hak­kın­da 8 yıl ce­za is­ten­di. Döven po­lis ise 1 yıl­la yar­gı­la­nı­yor. Te­zat kar­şı­sın­da şaş­kın olan Cen­giz ada­let ye­ri­ni bu­la­na ka­dar mü­ca­de­le­si­ni sür­dü­re­ce­ği­ni be­lir­ti­yor

Ka­ra­kol­da da­yak mağ­du­ru Fev­zi­ye Cen­giz İz­mir 6. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si'nde sav­cı­nın ver­di­ği mü­ta­la­a ne­de­niy­le şok ge­çir­di­ği­ni söy­le­di. Sav­cı­nın 8 yı­la ka­dar ha­pis ce­za­sı is­te­di­ği Fev­zi­ye Cen­giz, "Hem da­yak ye hem ce­za ye. Po­lis­le­re za­ten gü­ven­mi­yor­dum an­cak ada­let­ten umu­dum var­dı o da yok ol­du.

Bu işin pe­şi­ni bı­rak­ma­ya­ca­ğım. Bas­ton­la da do­laş­sam o po­lis­le­rin ce­za al­ma­sı için elim­den ge­le­ni ya­pa­ca­ğım. Ada­let ye­ri­ni bu­la­na ka­dar mü­ca­de­le­ye de­vam ede­ce­ğim" di­ye ko­nuş­tu.

 İz­mir'de 2011 yı­lın­da ya­şa­nan olay­da, Fev­zi­ye Cen­giz'in ka­ra­kol­da po­lis­ler­den da­yak ye­di­ği gö­rün­tü­le­ri ka­mu­oyun­da uzun sü­re tar­tı­şıl­mış­tı. Ola­yın so­nun­da her iki ta­raf da bir­bi­rin­den şi­ka­yet­çi ol­muş, Fev­zi­ye Cen­giz hak­kın­da gö­rev­li me­mu­ra ha­ka­ret ve po­lis­ler hak­kın­da da iş­ken­ce id­di­asıy­la da­va açıl­mış, her iki da­va dos­ya­sı bir­leş­ti­ril­miş­ti.

Dİ­REN­ME SU­ÇU

İz­mir 6. Ağır Ce­za Mah­ke­me­si'de de­vam eden du­ruş­ma­da Sav­cı Gök­sel Er mü­ta­la­ası­nı ver­di. Sav­cı Er, iş­ken­ce­den yar­gı­la­nan 3 po­lis­ten 2’si­ne 1,5 ay­dan 1 yıl 1 aya ka­dar ha­pis ce­za­sı is­ter­ken, bir po­li­sin ise be­ra­atı­na ka­rar ve­ril­me­si­ni ta­lep et­ti.

Sav­cı Er, mağ­dur Fev­zi­ye Cen­giz hak­kın­da ise po­lis­ler­je ha­ka­ret et­ti­ği ve di­ren­di­ği ge­rek­çe­siy­le 2 yıl 1 ay­dan 8 yıl 9 aya ka­dar ha­pis ce­za­sı is­te­di. (Şeyda Burcu İkiz)

4.KAMERALAR İNCELENSİN, DÖVÜP TEHDİT ETTİLER

Ge­zi olay­la­rın­da linç edi­le­rek öl­dü­rü­len Ali İs­ma­il Kork­ma­z’­ın yıl­dö­nü­mün­de ka­çı­rı­la­rak teh­dit ve da­ya­ğa ma­ruz ka­lan Üni­ver­si­te Öğ­ren­ci­si Ce­ren Ün­ve­r’­i dö­ven­le­rin bu­lun­ma­sı için in­ce­le­me baş­la­tıl­dı

Es­ki­şe­hi­r’­de üni­ver­si­te öğ­ren­ci­si Ce­ren Ün­ve­r’­in kim­li­ği be­lir­siz ki­şi­ler­ce ka­çı­rıl­ma­sı ve bir tar­la­da ba­yı­la­na ka­dar dö­vül­dük­ten son­ra evi­nin gi­ri­şi­ne bı­ra­kıl­ma­sı ola­yıy­la il­gi­li so­ruş­tur­ma sü­rü­yor.

Da­ha ön­ce teh­dit teh­dit­ler alan Ün­ver, ken­di­si­ni dö­ven­le­rin po­lis ol­du­ğu­nu sa­vu­na­rak, evi­nin ya­nın­da­ki mo­be­se ve gü­ven­lik ka­me­ra­la­rı­nın in­ce­len­me­si­ni ve bir nüs­ha­sı­nın da ken­di­le­ri­ni ve­ril­me­si­ni is­te­di.

Sav­cı­lık ve po­lis, böl­ge­de­ki ka­me­ra­la­rı in­ce­le­me­ye al­dı. Ka­me­ra­la­rın in­ce­len­me­si­nin so­nun­da Ün­ve­r’­in dö­ven­le­rin kim ve­ya kim­ler ol­du­ğu tes­pit edi­le­cek. Es­ki­şe­hir Em­ni­ye­ti fa­il­le­rin aran­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

"GEÇ­Mİ­Şİ­Nİ Bİ­Lİ­YO­RUZ"

Da­yak ye­dik­ten son­ra göz­le­ri­ni aç­tı­ğın­da ken­di­ni ika­met et­ti­ği apart­ma­nın gi­ri­şin­de bul­du­ğu­nu kay­de­den Ün­ver, ken­di­si­ni ka­çı­ran­lar­dan bi­ri­nin so­pa­lı ol­du­ğu­nu, so­pa­nın ya­nı sı­ra to­kat ve tek­me ile darp edil­di­ği­ni ifa­de et­ti.

Söz ko­nu­su ki­şi­le­rin ken­di­si­ni dö­ver­ken,“ Geç­mi­şi­ni, kim­ler­le iliş­ki­li ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz, aya­ğı­nı denk al, ken­di­ne dik­kat et, bu sa­na ikin­ci uya­rı­mı­z’ di­ye­rek teh­dit et­ti­ği­nin al­tı­nı da çi­zen Ün­ver, “Ba­şım­dan, vü­cu­du­mun, bur­nu­mun ve yü­zü­mün çe­şit­li yer­le­ri­ne dar­be­ler al­dım. Göz­le­rim­de mor­luk­lar oluş­tu” dedi.

Po­lis­te­ki ifa­de­sin­de ise ‘po­lis­ten şüp­he­len­mi­yo­ru­m’ di­ye ifa­de kul­lan­ma­dı­ğı­nın al­tı­nı çi­zen Ün­ver, "Em­ni­yet baş­ka tür­lü bir açık­la­ma ya­pa­rak, ‘po­lis­ler­den şüp­he­len­me­di­ği­mi­’ söy­le­miş­ler. Ama ben öy­le bir ifa­de kul­lan­ma­dım. Tam tersine polislerden şüpheleniyorum. " şek­lin­de ko­nuş­tu.


<< Önceki Haber Türkiye'de terazi şaştı mı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER