Türkiye ve İsrail'in üzerinde anlaştığı formül

Türk ve İsrail heyetleri, Kudüs’teki ikinci toplantıda anlaşmaya vardı.

Türkiye ve İsrail'in üzerinde anlaştığı formül

İsrail’in Türkiye’den özür dilemesi sonrası Mavi Marmara’da hayatını kaybeden 9 kişi için ödenecek tazminat konusunda Kudüs’te yapılan toplantıda heyetler bir taslak anlaşma üzerinde mutabakata vardı.

Tazminat görüşmelerinin birincisi 22 Nisan’da Ankara’da yapılmış fakat çıkan bazı hukuki pürüzler dolayısı ile heyetler ikinci bir toplantı yapacaklarını açıklamışlardı. Kudüs’teki görüşmelerde Türkiye’yi eski İsrail büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu, İsrail hükümetini ise Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Amidror ile başsavcı Joseph Ciechanover temsil etti.

Türk tarafı ilk görüşmede vefat eden dokuz kişinin her biri için 1 milyon dolar tazminat talebinde bulunmuştu. İsrail ise 100’er bin euro ödemeyi önermişti. Vatan'da yer alan habere göre ikinci tur görüşmelerde her kurban için eşit tazminat ödenmesi yerine, her kurbana farklı tazminat üzerinde uzlaşmaya varıldı. Detaylar şöyle;

- Tazminat ölen kişinin medeni hali, yaşı, mesleği gibi koşullar göz önünde bulundurularak ayrı ayrı belirlenecek.

- Tazminat direkt olarak mağdurların ailelerine değil bir fona aktarılacak.

- Miktarı gizli tutulacak.

- Tazminat anlaşması her iki ülkenin parlamentoları tarafından da onaylanacak. Bu şekilde İsrailli askerler aleyhinde açılan davaların düşürülmesi amaçlanacak.

- Saldırıda yaralanan 70 kişiye de tazminat ödenecek.

- En genç kurban olduğu için, en yüksek tazminatı ABD ve Türk çifte vatandaşı olan 19 yaşındaki Furkan Doğan alacak.
<< Önceki Haber Türkiye ve İsrail'in üzerinde anlaştığı formül Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER