Trabzon’da AKP’li belediyeye, İzmir’de Hazine’ye

Yerel seçimlerden sonra kapatılan İzmir İl Özel İdaresi’nin mallarının Hazine’ye devredilmesi tepkiye yol açtı.

Trabzon’da AKP’li belediyeye, İzmir’de Hazine’ye

Valilerin söz sahibi olduğu mal paylaşımında iktidar belediyeleri ile muhalefet belediyeleri arasında paylaşım krizi çıktı. Karara tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi ise kararı yargıya taşıyacağını açıkladı.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, İzmir’de merakla beklenen İl Özel İdaresi mallarının paylaşımında sona gelindi. Vali Mustafa Toprak kapatılan İl Özel İdaresi mallarının Hazine’ye devredildiğini açıkladı. AK Partili belediyelerin bulunduğu şehirlerde ise taşınmazlar belediyeye devredildi. Trabzon’da malların AKP’li belediyeye devredildiği hatırlatılan Vali Toprak, Hazine’ye devir işlemini şöyle savundu: “Bu durum olabilir. Her yerde aynı olsaydı İzmir’in adı Trabzon, Trabzon’un adı da İzmir olurdu.”

Paylaşıma tepki gösteren CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ise İl Özel İdaresi’ne ait malların önce belirli kurumlara verileceğini, ardından da Özelleştirme İdaresi’ne geçeceğini ve satılacağını iddia etti. Yerel seçimlerin ardından 29 büyükşehirdeki il özel idareleri kapatıldı. Büyükşehir Kanunu gereğince bunlara ait mallar ve personelin belediyelere devredilmesi gerekiyordu. Valilerin söz sahibi olduğu mal paylaşımı konusunda iktidar belediyeleri ile muhalefet belediyeleri arasında paylaşım krizi çıktı. İdarenin mallarının devriyle ilgili AK Partili belediyelerin olduğu yerlerde hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Devir işleminin yapıldığı Trabzon, Denizli gibi illerde İl Özel İdaresi’nin taşınmazlarının tamamı AK Partili belediyelere geçti ancak CHP, MHP ve BDP’li belediyelerin olduğu bölgelerde uzun süre mal paylaşım krizi devam etti. İl Özel İdaresi personelini kadrosuna alan belediyeler, taşınmazları da talep etti ancak olumlu cevap alamadı. İdare mallarının en çok tartışıldığı illerin başında gelen ve yaklaşık 4 milyar TL değerinde Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Bozdağ Kayak Tesisleri, Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Selçuk Havaalanı, motor sporları yarış pisti, Tavşan Adası, Çeşme Vali Kutlu Aktaş Barajı, eski Sümerbank arazisi gibi bin 686 taşınmazın bulunduğu İzmir’de, süreçle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. İl Özel İdaresi’ne ait milyarlık malların tamamına yakını Maliye Hazinesi’ne devredilerek paylaşım süreci tamamlandı. Devirle ilgili konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, “Yerelin malı devletin, devletin malı yerelindir. Maliye, uygun gördüğü kuruma tahsisini yapar. Süreç bitmiştir.” dedi.

Paylaşıma tepki gösteren Başkan Kocaoğlu, “Verdiğim bütün mücadele kamu yöneticilerinin, yani Sayın Vali’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir mal vermeyerek bunları farklı düşüncelerle bir yerlere emir-komuta zincirinde götürmesi düşüncesi ve eylemine karşıdır.” dedi. İl Özel İdaresi’nin yerel bir kurum olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Merkezî hükümetten aldığı paylarla yıllar içinde bugüne gelinceye kadar 4 milyar liralık bir servet sahibi olmuştur. Bu para da A’dan Z’ye İzmirlinindir. Bu malın İzmir’de, İzmir için kullanılması gerekir.” diye konuştu.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da Vali Toprak’ın kararı resmî olarak kurumlara bildirmesinden sonra konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade etti. Aydoğan, “Vali, ‘Kanun var.’ diyor ama uygun davranmadı. Kafa karıştıran açıklama yapıyorlar. Büyük malları Maliye’ye verdiğini açıklayan vali, Başbakan ile ters düştü. Başbakan Trabzon’da, ‘Malları belediyeye verdik.’ dedi. Burada terslik var. Ya Başbakan hata yaptı ya da vali hata yapıyor. Denizli’de, Trabzon’da belediyeye verdiniz ama saçma sapan mantıkla, ‘Maliye’den alın.’ diyemezsiniz. Şu anda mallar alındı ve satılacak. Biz de hakkımızı yasal yollardan arayacağız. Mahkemelere gideceğiz.” dedi.
<< Önceki Haber Trabzon’da AKP’li belediyeye, İzmir’de Hazine’ye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER