Taraf' 'komplo' savunmasını ters köşe yaptı!

Taraf Gazetesi’nin, yazı işleri toplantısına “üç müfettiş” ile katılarak Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atan SPK, gelen tepkiler üzerine “komplo” kılıfına sığındı. Taraf yaşananların perde arkasını anlattı.

Taraf' 'komplo' savunmasını ters köşe yaptı!

İşte Taraf'ta yer alan haber...

İnceleme için, “rutin” açıklaması yapan SPK, “fotoğrafın çekildiği yer, şirket yetkilileri tarafından tahsis edildi” diyerek, Taraf Gazetesi’ni örtülü olarak “komplo hazırlamakla” suçladı. Ne komplo kuruldu, ne de özel olarak müfettiş yazı işleri masasına oturtuldu. SPK’nın üç müfettişi, 3 saat boyunca haber merkezindeki toplantı masasında çalıştı. Ekip öğleden sonra da özel oda talebinde bulundu, boş bir oda olmadığı içinde yazı işleri müdürünün odası tahsis edildi. Dolayısıyla, Türkiye’ye ayağa kaldıran fotoğrafın altında hiçbir “komplo”, “darbe” veya darbe girişimi yoktur. Türkiye’yi ayağa kaldıran fotoğrafın hikayesi şöyle:

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) üç müfettişinin, hisselerinin bir kısmı halka açık olan Taraf Gazetesi’nde, yazı işleri toplantısında inceleme yapması tüm Türkiye’yi adeta ayağa kaldırdı. Yerli ve yabancı bir çok medya mensubu ve siyasetçi gazetemizi arayarak, üzüntülerini dile getirdiler. SPK ise, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, incelemenin “rutin” olduğu vurguladı. SPK, üç müfettişin yazı işlerinde inceleme yapmasını ise, “O fotoğrafın çekildiği yer şirket yetkilileri tarafından tahsis edildi” savunması yaptı. Özetle, yazı işleri toplantısına müfettiş gönde-rerek tarihe geçen SPK, son dönemin moda savunması ile “komplo” iddiasına sığındı. Olayın perde arkası ise şöyle:

MÜFETTİŞLER HABER MERKEZİ’NDE

“SPK’nın üç müfettişi sabah saat 08.30 civarında Taraf Gazetesi’nin hizmet binasına geldi. Ve güvenlik personeline, ‘SPK’dan geldiklerini, Taraf’ı inceleyeceklerini’ ifade ederek, Taraf’ın bulunduğu kata çıktılar. Burada ise müfettişleri, idari personel karşıladı. Müfettişler, inceleme yapacaklarını bunun içinde, kendilerine uygun bir yer gösterilmesini istedi. İdari görevliler de, misafirlerin ağırlandığı haber merkezinin yanında bulunan uzun masayı çalışma için müfettişlere tahsis etti. SPK’nın üç müfettişi de, 3 saat boyunca haber merkezinin yanında bulunan masada inceleme yaptı. Bu esnada, ‘bize başka yer tahsis edin’ veya ‘çalışamıyoruz’ şeklinde hiçbir talep gelmedi. Saat 11.00’dan sonra ise, aynı yerde hergün aynı saatte yapılan olağan yazı işleri toplantısı başladı. Müfettişlerin yine bir rahatsızlığı olmadı. Ve toplantının bir kısmı SPK müfettişleri ile yapıldı. Müfettişlerin bu esnada yine şikayetleri olmadı.

YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜNÜN ODASI TAHSİS EDİLDİ


Gazeteci refleksi ile bu tarihi anı foto muhabiri toplantı masasını fotoğraflayınca müfettişler rahatsız oldu. Ve, yemeği gideceklerini belirterek, gazeteden ayrıldı.

SPK’nın üç müfettişi, öğleden sonra da çalışmalarını yazı işlerinin bulunduğu katta sürdürdü. Yalnız bu esnada, kendilerine bir oda verilmesini talep ettiler. Boş bir oda bulunmadığı için, müfettişleri yazı işleri müdürünün odası tahsis edildi. SPK’nın üç müfettişi de, öğleden sonraki çalışmalarını yazı işleri müdürünün odasında sürdürdü. Sermaye Piyasaları Kanunu’na göre, “devam eden inceleme veya soruşturma” hakkında bilgi vermek suç. Ancak, SPK’nın konuyla ilgili açıklaması üzerine ve küçük yatırımcıların hakkını korumak için, incelemeye ilişkin bazı bilgileri paylaşmakta fayda var. İnceleme elemanları, şirket yetkililerine “Taraf’ta kaç kişi çalışıyor”, “Muhtasar beyannameleri veriyor musunuz” gibi sorular yönelttiler. Dolayısıyla, “basına uygulanan baskının tescili” olarak tarihe geçen fotoğraf, tamamen “rutin” işleyiş sırasında ortaya çıktı.

HÜSEYİN ÖZAY - TARAF
<< Önceki Haber Taraf' 'komplo' savunmasını ters köşe yaptı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER