TOKİ konutlarında oturanların bitmeyen çilesi

Bursa’da TOKİ konutlarını su basması üzerine CHP’li vekil Kaleli, halkın sıkıntılarını dinledi. Göle dönen binalara giren Kaleli, “Evlerin altı balık tutulabilecek halde” diyerek çocukların boğulabileceği uyarısı yaptı.

TOKİ konutlarında oturanların bitmeyen çilesi

CHP Bur­sa Mil­let­ve­ki­li ve Par­ti Mec­lis Üye­si Se­na Ka­le­li, Bur­sa­’da son gün­ler­de ya­şa­nan aşı­rı ya­ğış­la­rın et­ki­siy­le TO­Kİ ko­nut­la­rı­nın ze­min kat­la­rı­nın su ba­sa­rak gö­lete dön­dü­ğü­nü be­lirt­ti.

Ka­le­li, ken­tin ka­na­yan ya­ra­sı Do­ğan­bey TO­Kİ­’de böl­ge sa­kin­le­ri­nin ya­şa­dı­ğı ye­ni bir mağ­du­ri­ye­ti da­ha göz­ler önü­ne ser­di. Ka­le­li, son gün­ler­de ya­şa­nan aşı­rı ya­ğış­lar­dan en çok na­si­bi­ni alan böl­ge­ler­den bi­ri olan Do­ğan­bey TO­Kİ­’ye gi­de­rek, böl­ge sa­kin­le­ri­nin ya­şa­dı­ğı sı­kın­tı­la­rı ye­rin­de in­ce­le­di.

ZE­MİN KAT­LAR GÖ­LE­TE DÖN­DÜ
TO­Kİ sa­kin­le­ri­nin so­run­la­rı­nı din­le­yen CHP’­li Ka­le­li, son gün­ler­de ya­şa­nan aşı­rı ya­ğış­la­rın et­ki­siy­le, ze­min kat­la­rı­n su ba­sa­rak, ade­ta bi­rer gö­let ha­li­ne dö­nüş­tü­ğü ko­nut­la­rın için­de­ki oto­park böl­ge­si­ne gir­di.

Su do­lu ze­mi­ne inen Ka­le­li, TO­Kİ sa­kin­le­ri­nin ya­şa­dı­ğı za­rar­la­rın bir an ön­ce gi­de­ril­me­si nok­ta­sın­da yet­ki­li­le­re çağ­rı­da bu­lun­du.

BO­ĞUL­MA RİS­Kİ VAR
Do­ğan­bey TO­Kİ­’de ya­şa­nan mağ­du­ri­yet­le­rin gi­de­ril­me­si için aci­len ön­lem alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifa­de eden Se­na Ka­le­li, “Do­ğan­bey mağ­dur­la­rı ya­ğış­tan gör­dü­ğü za­rar­la­rı ve ko­nut­lar­la ala­ka­lı ya­şa­dık­la­rı di­ğer sı­kın­tı­la­rı biz­ler­le pay­laş­tı. Açık­ça­sı bu­ra­da ya­şa­nan so­run­la­ra her ge­çen gün bir ye­ni­si da­ha ek­le­ni­yor” dedi.

ELEKTRİK KONTAK YAPABİLİR
Son ya­ğış­la­rın ar­dın­dan TO­Kİ sa­kin­le­rinin yaşadıklarını da Kaleli şöyle aktardı: “Öy­le bir du­ru­ma gel­miş ki ev­le­ri­nin al­tı ade­ta ba­lık tu­tu­la­bi­le­cek hal­de! Ay­rı­ca, ga­ra­jların du­ru­mu da iç açı­cı de­ğil. Her an elek­trik düğ­me­le­rin­den kon­tak ya­pa­bi­lir, ço­cuk bo­ğu­la­bi­lir. Ge­rek­li ön­lem­ler bir an ön­ce alın­ma­lı­” çağ­rı­sı yaptı.

21 BİN VATANDAŞ TOKİ'YE DAVA AÇTI 
Bur­sa­’da­ki kent­sel dö­nü­şüm pro­je­si­nin skan­da­la dö­nüş­me­si­ne şe­hir plan­cı­la­rı ve mi­mar­lar tep­ki gös­ter­miş­ti. 4 bin ki­şi­nin mağ­dur edil­di­ği Do­ğan­bey ko­nut­la­rın­da­ki va­tan­daş­la­rın TO­Kİ­’ye kar­şı bin 500 da­va aç­tı­ğı or­ta­ya çık­mış­tı. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de TO­Kİ­’ye kar­şı açı­lan da­va sa­yı­sı ise 21 bin 127.

'TOKİ SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ'
Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­ka­nı Fa­ruk Çe­lik, İs­tan­bu­l’­da ya­şa­nan asan­sör ka­za­sı ve iş ka­za­la­rıy­la il­gi­li önem­li açık­la­ma­lar yap­tı. Çe­lik “İş Sağ­lı­ğı ve Gü­ven­lik Söz­leş­me­si yap­ma zo­run­lu­lu­ğu bu­lu­nan 680 bin çok teh­li­ke­li iş yer­le­rin­den 180 bi­ni söz­leş­me yap­mış, 500 bi­ni yap­ma­mış. Bun­lar, teh­li­ke­li ve çok teh­li­ke­li iş­yer­le­ri” di­ye­rek teh­li­keye işaret etti.

İNSANLARI?KÖLELEŞTİREREK...
Çe­lik, ma­li­yet zor­la­ma­sı olduğunu belirterek, “Siz işi da­ha ucu­za yap­tır­mak için in­san­la­rı kö­le­leş­ti­re­rek bir uy­gu­la­ma içi­ne gi­rer­se­niz bu an­la­yış is­ter is­te­mez gü­ven­li­ği ikin­ci de­re­ce­de bı­rak­mak­ta­dır" de­di. Bir yer, eğer tüm­den anah­tar tes­lim, bir baş­ka­sı­na in­şa için ve­ril­miş­se so­rum­lu olan anah­tar tes­lim o işi alan­dır.

Yer sa­hi­bi­nin, ar­sa sa­hi­bi­nin bu­ra­da bir ku­su­ru söz ko­nu­su de­ğil. Bi­na­yı TO­Kİ ya­pı­yor­sa so­rum­lu­luk TO­Kİ'nin­dir. O so­rum­lu­luk­tan TO­Kİ ka­ça­maz ama eğer siz bu­nu anah­tar tes­lim bir baş­ka­sı­na, ar­sa sa­hi­bi ola­rak ver­miş­se­niz, o so­rum­lu­luk onu alan ve ya­pan fir­ma­da­dır” dedi.

MÜFETTİŞLERE MADALYA GEREKİYOR
So­ma'da­ki ma­den­de fa­ci­adan ön­ce tef­tiş ya­pan mü­fet­tiş­le­re so­ruş­tur­ma iz­ni ve­ril­me­me­siy­le ilgili de Çe­lik, “Mü­fet­tiş­le­rin ida­ri ola­rak ora­da bir ku­su­ru var­sa bun­lar za­ten so­ruş­tu­ru­lu­yor. Ama ge­ri­ye dö­nük 2009 yı­lı­na ka­dar tef­tiş ya­pan tüm mü­fet­tiş­le­rin so­ruş­tu­rul­ma­sıy­la il­gi­li izin is­te­ni­yor. 2009, 2010, 2011 yı­lın­da ka­za ol­ma­mış ki o mü­fet­tiş­le­re ma­dal­ya tak­ma­mız ge­re­ki­yor o za­man. On­lar­la il­gi­li ne­den so­ruş­tur­ma ya­pı­yo­ruz? Bu­ra­da bir ad­res sı­kın­tı­sı va­r” yo­ru­mun­da bu­lun­du.  

BUGÜN
<< Önceki Haber TOKİ konutlarında oturanların bitmeyen çilesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER