'Suriye'ye Dikkat Raporu'nda ilginç tespitler

Emekli büyükelçiler, ‘Suriye’ye Dikkat’ başlıklı bir rapor hazırladı. Suriye politikasında Esed’in gitmesi senaryosu ve muhalefet örgütleme çabasıyla hesap hatası yapıldığı vurgulandı.

'Suriye'ye Dikkat Raporu'nda ilginç tespitler

Global Political Trends Center (GPOT) danışma kurulu üyeleri emekli büyükelçiler Yalım Eralp, Ümit Pamir, Sönmez Köksal ve emekli Korgeneral Şadi Ergüvenç, Türkiye’nin Suriye politikalarına yönelik ‘Suriye’ye Dikkat’ başlıklı bir rapor hazırladı. 

ESED ÜZERİNE KURGULANDI

Suriye’de ‘halk hareketi’ başladığında Türkiye’nin Esed’e ‘halkın haklı isteklerine olumlu yaklaşmasını’ tavsiye ettiğine işaret edilen raporda, “Olayları bastırmak için silaha başvurulduktan sonra Suriye politikası Esed’in gitmesi üzerine kurgulanmıştır. Esed’in gitmesini kolaylaştırmak ve yeni Suriye’yi şekillendirmek için çok taraflı bir yaklaşımla iktidar alternatifi oluşturacak bir muhalefeti örgütleme çabasına girilmiştir. Ancak iki konuda da hesap hatası yapıldığı kısa zamanda anlaşılmıştır” denildi. Raporda şu ifadeler dikkat çekti: “Muhalefet içerisindeki aşırı ve militan odakların varlığının oluşturduğu endişe, ‘Esed’in de içinde yer alacağı bir ‘geçiş dönemini’ daha cazip kılmakta Rusya ve İran’ın Esed’e arka çıkıyor olmaları bu yaklaşımı daha olası kılmaktadır.”

SÜ­REK­Lİ YAL­NIZ­LIK

Tür­ki­ye­’nin aç­maz­la­rı­na ra­por­da şu ifa­de­ler­le dik­kat çe­kil­di: “Tür­ki­ye Sün­ni yan­lı­sı ol­du­ğu ka­dar dış mü­da­ha­le teş­vik­çi­si bir gö­rün­tü ver­miş­tir. Mı­sı­r’­a kar­şı iz­le­di­ği tu­tum­la bir­lik­te dü­şü­nül­dü­ğün­de Tür­ki­ye ‘Müs­lü­man Kar­deş­le­r’ çiz­gi­sin­de bir ha­re­ke­tin mi­ma­rı ola­rak al­gı­la­nır ol­muş­tur.” 
Çin ile ya­kın­laş­ma ve Şan­gay İş­bir­li­ği Ör­gü­tü üye­li­ği ar­zu­su­nun Tür­ki­ye­’yi ‘Ba­tı­’ya ar­tık gü­ven­me­yen ül­ke­’ ko­nu­mu­na sok­tu­ğu vur­gu­la­nan ra­por­da, “Tür­ki­ye böl­ge­sel ve si­ya­si ek­sen­ler­de cep­he­si­ni du­rak­sa­ma­ya yer bı­rak­ma­ya­cak şe­kil­de be­lir­le­me­di­ği sü­re­ce ‘il­ke­li yal­nız­lı­k’ sü­rek­li­lik ka­za­na­cak ve hiç­bir ge­ti­ri sağ­la­ya­ma­ya­cak­tı­r” de­nil­di. Tür­ki­ye­’nin Su­ri­ye re­ji­miy­le di­ya­lo­ğu kes­me­si­nin et­ki­le­ri­ne de dik­kat çe­ken uz­man­lar, “Tür­ki­ye sa­de­ce Esed ve onu des­tek­le­yen ha­tı­rı sa­yı­lır bir kit­le­yi de­ğil, Rus­ya, İran ve Hiz­bul­lah gi­bi güç­le­ri Su­ri­ye ko­nu­sun­da kar­şı­sı­na al­mış­tı­r” vur­gu­su yap­tı.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber 'Suriye'ye Dikkat Raporu'nda ilginç tespitler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER