Suriye savaş jeti neden vuruldu? Şimdi ne olacak?

TSK'nın Suriye'ye ait savaş uçağını düşürmesi büyük yankı uyandırdı. Sınır ihlalinin zamanlamasına dikkat çeken uzmanlar, sürecin çok dikkatli yönetilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Suriye savaş jeti neden vuruldu? Şimdi ne olacak?

Suriye'ye ait savaş uçağının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düşürülmesini uzman ve akademisyenler Samanyolu Haber'e değerlendirdi.  

Samanyolu Haber'e telefonla bağlanan bazı uzman ve akademisyenler sınır ihlalinin zamanlamasına dikkat çekti. Uzmanlar, olay sonrasında yaşanabilecek muhtemel savaş senaryolarını da değerlendirdi. Bu süreçte dikkatli olmak gerektiği uyarısında bulundular. 

İşte uzman görüşleri:

-Zaman Gazetesi Yazarı Fikret Ertan: Zaten Türkiye angajman kurallarını bütün dünyaya açıklamıştı geçen sene. Normal kimsenin kınayamayacağı, eleştiremeyeceği bir şey. 

-Galatasaray Üniv. Üğr. Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu: Türkiye sınırını aşan bir uçak söz konusuysa Türkiye'nin düşürmesi bu uçağı gayet doğal bir refleks. Hükümetin herhangi bir şekilde Suriye'ye askeri müdahale yapmaya meraklı olduğu kanaatinde değilim. Olsaydı şimdiye kadar fazlasıyla sebebi vardı.

-Fatih Üniv. Öğr. Gör. Doç. Dr. Savaş Genç: Son uçağımız düşürüldükten aylar sonra bu angajman kuralları hiç mi ihlal edilmedi. Hiç ihlal olmadı mı. İhlal oldu da biz buna rağmen vurmadık. Suriye'nin uçağını düşürmedik. Tam da bugün mü. Seçimlere altı gün kala İstanbul mitinginin olduğu gün miting esnasında böyle bir haberin gelmesi bana bu soruları sormaya yönlendirtiyor. 

-Gazeteci Yazar Gültekin Avcı: Burada zamanlama gerçekten manidar. Çünkü uzun bir süre Suriye hava unsurları ihlali bırakıyor. Ve tam seçim sathı mailinde fevkalade kritik zaman diliminde Türk hava sahasını ihlal ediyorlar. Şimdi burada tabi neden şimdi bu ihlali yaptı bu uçaklar. 

-İpek Üniv. Doç. Dr. Gökhan Bacık: Buradan bir heyecana kapılmamak çok dikkatli olmak gerekiyor. Yani buradan hareket ederek Suriye'de şöyle yaparız böyle yaparız. Bunlar çok zor meseleler... 

<< Önceki Haber Suriye savaş jeti neden vuruldu? Şimdi ne olacak? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER