Soma'da şok! 3 bine yakın işçi işten çıkarıldı

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği, facia meydana gelen Eynez Ocağı ile Atabacası Ocağı’nda toplam 2 bin 800 işçinin, bugün itibariyle işine son verildi.

Soma'da şok! 3 bine yakın işçi işten çıkarıldı

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin şehit olduğu facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez Maden Ocağı’nda çalışan 2 bin 800 işçi işsiz kaldı. Şirket, işten çıkarıldıklarını cep telefonlarına mesaj yollayarak bildiriyor.

Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Satır, Eynez Ocağı’ndaki facianın ardından işçilerin, hem işverenden hem de devletten altı aydan bu yana maaş aldığını ifade etti. Ocağın üretime kapalı olduğunu hatırlatan Satır, “Tam olarak kaç işçiye mesaj gittiğini tespit etmeye çalışıyoruz. Şunu söyleyebilirim, bu madende yaklaşık 2 bin 900 işçi çalışıyordu. Bunlardan 301'i, faciada hayatını kaybetti. Ardından 500 kadar işçi de işi bırakmıştı. İşletme, yaklaşık 300 işçiyi elinde tutacaktı. Geriye kalan bin 700, bin 800 arasındaki işçinin aldığı maaş bu ay sona erecek ve işten çıkarılacak. İşçilere kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ödenecek şekilde çıkış verilmesini bekliyoruz. İşçinin hiçbir alacağı kalmayacak şekilde, biz sendika olarak elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Facianın ardından maden kapatılırken aksamalar yaşansa da mevcut işçilerin maaşlarının ödenmesine devam edildi. Firmanın, içinde galeri onarım ve güçlendirme çalışmaları devam eden Eynez Kömür Ocağı’nda daha uzun bir süre üretim yapılamayacağı gerekçesiyle işçilerin büyük bölümünü işten çıkarma kararı aldığı öğrenildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde işten çıkarılan madencilerine, bu bilgi cep telefonlarına yollanan mesajla verildi. 301 madencinin şehit olduğu faciadan sonra işsizlik krizinin başladığı Soma’da tedirgin bir bekleyiş var.

(CİHAN)
<< Önceki Haber Soma'da şok! 3 bine yakın işçi işten çıkarıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER