Şimşirgil: 'İran güvenilir bir ülke değil'

Samanyolu Haber TV’de yayınlanan Haber Özel’de tarihte ilk kurulan terör örgütünün kim olduğu ve faaliyetleri konuşuldu.

Şimşirgil: 'İran güvenilir bir ülke değil'

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in konuk olduğu Haber Özel'de bu hafta Haşhaşiler ve İran’ın tarihten günümüze dış politikası konuşuldu.

TARİHİN EN BÜYÜK TERÖR ÖRGÜTÜ İRAN'DA KURULDU

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, tarihte bilinen ilk terör örgütünün İran’da kurulan Haşhaşiler olduğunu söyledi. Bu terör örgütünün faaliyet alanının Selçuklular olduğunu belirten Şimşirgil: ‘ O dönemde Anadolu’ya yönelik Haçlı saldırıları olmaktaydı. Tarihte ilk ve en büyük terör örgütü olarak bilinen Haşhaşiler devleti, Haçlılara saldırılar düzenlemiyordu. Sürekli Selçuklu devletine ve Sünnilere saldırıp adeta Hıristiyanlar’ın safında yer alıyordu. Zaten Haşhaşiler’in çıkış sebebi Selçuklu devletidir.’

‘OSMANLI’DA SÜREKLİ İSYAN ÇIKARDILAR ÇÜNKÜ…’

İran’ın kendini Osmanlı’dan üstün göremediği için sürekli iç karışıklıklar çıkartarak ülkeyi yıkmaya çalıştığını söyleyen Şimşirgil: ‘ Osmanlı’nın asla İran’la bir meselesi olmamıştır. Diyorlarki Yavuz Sultan Selim neden İran’a sefer yaptı?  O günlerde Şah İsmail’in çıkardığı isyanlarda 50 bin insan hayatını kaybetti.  Hangi devlet kendi topraklarında çıkan bir isyana müdahale etmesin? İran tarih boyunca kendini Osmanlı’dan üstün göremediği için hep isyan hareketleriyle Osmanlı’yı yıpratma yoluna gitmiştir. Osmanlı Batıya her sefer düzenlediğinde İran hep Osmanlı’yı vurmaya çalışmıştır. Batıyla sürekli iyi ilişkiler içinde olmuştur. Müslümanlara yönelik saldırılarda adeta Hıristiyanlar işbirliği yapmıştır’

‘İRAN GÜVENİLİR BİR ÜLKE DEĞİL’

İran’ın hala güvenilir bir ülke olmadığını, yaşanan Sünni katliamlarını destekleyen politikalar yürüttüğünü sözlerine ekleyen Şimşirgil: ‘İran Azerbaycan olayında gidip Hıristiyan Ermenileri desteklemiş ve onların yanında yer almıştı. Bugün Suriye’de akan kan Sünni Müslümanlar'ın kanıdır. İran Şuan kimin yanında yer alıyor. Tabiki zulmün yanında yer alıyor. İran’la ilişki kuranların geçmiş terihi her zaman göz önünde bulundurmaları gerekir. 

Samanyolu Haber TV
<< Önceki Haber Şimşirgil: 'İran güvenilir bir ülke değil' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER