Savaş ilan etmesinin asıl nedeni bunun altında gizli!

Gazeteci-Yazar Aydoğan Vatandaş, Hizbullah'ın Suriye'ye verdiği desteğin perde arkasını ve bölgedeki yazdı.

Savaş ilan etmesinin asıl nedeni bunun altında gizli!

  • Hizbullah sessizliğini bozarak iç savaşın tarafı olduklarının net bir şekilde altını çizdi.
  • Esed düşerse, Hizbullah düşecek, Hizbullah düşerse, İran bölgedeki iki oyuncusunu kaybedecektir.
  • Bu gelişmeler, bölgedeki hiç bir Müslüman ülkenin milli çıkarlarıyla uyumlu değildir. 
Suriye'de yaşanan karmaşa bütün bölge ülkelerini tehdit ediyor. Son olarak Hizbullah'ın Esed'i desteklediğini açıklaması bölgeyi daha da ısındırdı. Samanyoluhaber.com köşe yazarı Gazeteci-Yazar Vatandaş, Suriye’deki Esed rejiminin düşmesi, Hizbullah’ın İsrail ile savaş kabiliyetinin zayıflaması anlamına geldiğini dile getiriyor.

Yazar Aydoğan Vatandaş yazısında bölgede yaşanan sıcak gelişmeleri şöyle özetledi : Yani Esed düşerse, Hizbullah düşecek, Hizbullah düşerse, İran Lübnan’daki etkisini ve bölgedeki en önemli iki oyuncusunu kaybedecektir.

İşte Aydoğan Vatandaş'ın ilgili yazısı..

Nasrallah'ın sözleri neyin habercisi?

Hizbullah lideri Nasrallah, Suriye iç savaşı konusundaki sessizliğini bozarak bundan böyle Suriye’deki iç savaşın tarafı olduklarının net bir şekilde altını çizdi.

"Biz kimseden sahada bize yardım etmesini istemiyoruz. Biz bu savaşın ehliyiz ve zaferi de kazanacağız. Sabır ve fedakarlıkla bu süreci aşacağız, bu savaş bizimdir, tıpkı Temmuz savaşı başlarındaki size zafer vaat ettiğim gibi bugün de yeniden size zafer vaat ediyorum." 

Nasrallah’ın bu denli sert ve kesin ifadelerle Suriye’de tutum almasının Ortadoğu’daki ‘güvenlik denklemi’ ile yakından ilişkisi bulunuyor.

Bilindiği gibi, Hizbullah Lübnan’daki en etkili güç.

Gücünü İsrail ile savaş kabiliyetinden alıyor.

Nitekim Hizbullah 2006 Temmuz savaşında İsrail’e büyük kayıplar verdirdi.

Bu yüzden bugün İsrail’i bölgede en çok tedirgin eden grupların başında hala Hizbullah gelmektedir.

Hizbullah ise savaş kabiliyetini İran’ın gönderdiği yüksek donanımlı silahlardan almaktadır. Bu silahların başında El Fetih füzeleri, AT-3 güdümlü anti-tank füzeleri, Fecr-4; Fecr- 5 gibi uzun menzilli roketler bulunuyor. 

İran ise bu silahları şu ana dek Suriye üzerinden, Esed rejiminin sağladığı transit yol üzerinden Hizbullah’a ulaştırıyordu.

Nitekim İsrail gerek Ocak ayında gerekse de geçen ay Suriye’ye yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında aslında bu yol üzerindeki Hizbullah’a gitmekte olan İran silahlarını hedef aldı. Yani İsrail’in saldırısı Suriye’deki muhaliflere destek amaçlı falan değil kendi varlığına tehdit olarak gördüğü Hizbullah’a yönelikti.

İsrail’in Gazze’deki en büyük düşmanı Hamas’ın eğitilmesi ve silahlandırılmasında Hizbullah’ın büyük desteği olduğu da sır değil. Konu İsrail olunca, Hizbullah’ın Şii-Sünni ayrımı gözetmeksizin İsrail karşıtı çıkarların karşısında tutum aldığı biliniyor. 

Dolayısıyla Suriye’deki Esed rejiminin düşmesi, Hizbullah’ın İsrail ile savaş kabiliyetinin zayıflaması demek. Bu da yakın gelecekte tekerrür edecek olası bir İsrail-Hizbullah savaşında Hizbullah’ın İsrail karşısında kolay bir hedef haline gelmesi demek. 

Nitekim İsrail, Suriye’deki iç savaşı fırsat bilip Suriye’deki İran-Hizbullah silahlarını rahatlıkla hedef alabilmiştir. Hizbullah’a giden silah yardımı kesilirse, İsrail’e 2006’da ciddi kayıplar verdiren Hizbullah’ın gerilemesi ve zaman içinde bitme noktasına gelmesi söz konusu olabilecektir.

Yani Esed düşerse, Hizbullah düşecek, Hizbullah düşerse, İran Lübnan’daki etkisini ve bölgedeki en önemli iki oyuncusunu kaybedecektir.

Aslında dikkatli bir gözle bakıldığında Suriye’de yaşaşan iç savaş uzunca bir süredir bir mezhep savaşına dönüşme eğilimi göstermekteydi. 

Nasrallah’ın bu çıkışı bu süreci daha da tetikleyici bir faktördür. Bu gelişmeler, bölgedeki hiç bir Müslüman ülkenin milli çıkarlarıyla uyumlu değildir. 

Dolayısıyla, Türkiye, zaten Suriye’nin mahfına sebep olmuş olan bir iç savaşın bölgeye sıçramaması için Suriye politikasını ve güvenlik denklemini yeniden gözden geçirmeli ve kurmalıdır.

Suriye için vakit çok geçse de, bölgenin bir yangın yerine dönmemesi için hala vakit var.
<< Önceki Haber Savaş ilan etmesinin asıl nedeni bunun altında gizli! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER