Rüşvet belgelerinden kan donduran ifadeler çıktı

İstanbul İtfaiyesi’ne yönelik operasyonla ilgili polis fezlekesine göre, rüşvet karşılığında anaokullar otel, AVM ve iş yerlerine yangın yönetmeliğine uygundur raporu verilmiş.

Rüşvet belgelerinden kan donduran ifadeler çıktı

İstanbul itfaiyesine yönelik operasyonun polis fezlekesinde tüyler ürperten iddialar yer aldı. İstanbul İtfaiyesi İtfaiye Destek Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde çalışan bazı personelin yangın yönetmeliğine uygun raporu almak isteyen iş yeri sahipleri ile anlaşarak maddi menfaat temin etmek suretiyle rüşvet aldıkları ve sigortalı iş yerlerinde çıkan yangın sonrasında da rüşvet karşılığında gerçeğe aykırı yangın raporu düzenlediklerinin tespit edildiği anlatıldı.

Vatan'ın haberine göre; 13 kişinin tutuklandığı operasyonla ilgili fezlekede rüşvet çarkının itfaiye personeli olan ve iş takipçiliği yapan Serdar Yılmaz ile İtfaiye Destek Hizmetleri Müdürlüğünde görevli Numan Bulburu ve iş takipçiliği yapan eski itfaiye memuru Necmettin Keleş’in başında yer aldığı suç örgütü tarafından organize edildiği dile getirildi.
 
ŞİFRE: EKMEK
 
Fezlekede şüphelilerin aralarında şifreli konuştukları ve rüşvet için “ekmek, yangın tüpü, emanet” dedikleri belirtilirken, para alışverişlerinin genellikle İtfaiye Daire Başkanlığı binasının arka tarafındaki çay ocağında yaptıkları kaydedildi. Şüphelilerin dosyalarına konulmak üzere bazı iş yerlerinin çekilen fotoğrafları üzerinde fotomontaj yaparak yönetmeliğe uygun hale getirdikleri ve olumlu itfaiye raporu tanzim ettikleri belirtildi. Yine fezlekede yönetmeliğe uygun binalara da yangından korunmaya uygunluk raporu vermeleri gerekirken türlü bahaneler ileri sürerek rüşvet aldıkları dile getirildi.
 
90 CM'LİK BASAMAKLARA RÜŞVETLE BELGE ALDI
 
Fezlekede, Kadıköy’de daha önce dershane olarak faaliyet gösteren ve sonrasında anaokulu olan Özel '...' Anaokulu’nun 2012 yılı Temmuz ayında yangın merdivenlerinin basamak eninin 100 cm olması gerekirken 90 cm olduğu ama buna rağmen rüşvetle belgeyi aldığı belirtiliyor. 15 bin TL karşılığında uygunluk belgesi alan anaokulu yöneticisi ile şüpheli Tuncer Tepe arasındaki konuşma da fezlekede yer aldı.

14 BİN LİRA KARŞILIĞI BELGE: 'GÖSTERMELİK KAPATTIK ÇOCUKLARA ZARAR VEREBİLİR'

Yine Kadıköy’de bulunan '...' Çocukevi isimli bina ile ilgili rapor almak isteyen Zafer Ahmet Kurtuluş isimli kişinin belge karşılığında eski itfaiyeci olan Necmettin Keleş ile 14 bin TL karşılığında anlaştığı bilgisi fezlekede yer alıyor. Keleş’in anaokulundaki eksikleri göstermelik olarak giderdiği belirtilen fezlekede, Keleş’in Kurtuluş ile yaptığı görüşmede “Bizim yaptığımız şey göz boyama yani hikayeden bir şey sadece kapattık orayı bu sacı kaldırırsın bu sac çocuğa zarar verir” diyerek bu durumu açıkça dile getirdiği anlatıldı. Ayrıca '...' Anaokulu’nda yine rüşvet karşılığında usulsüz yangın raporu temin edildiği belirtilirken, yangın merdiveninin olduğu bölümün sac ile kapatıldığı ve bu usulsüzluğün göz ardı edilmesi için 5 bin 500 TL rüşvet verildiği kaydedildi. '...' Anaokulu’ndan 5 bin 500 TL rüşvet alındığı kaydedildi.
 
iPHONE KARŞILIĞI RAPOR
 
Fezlekedeki bazı iddialar da şunlar:
 
- Haseki’de bulunan bir öğrenci yurdu yangına karşı gerekli önlemleri aldığına dair olumlu itfaiye raporu alamayınca, yurt sahibi itfaiye raporu alabilmek için itfaiyeci Serdar Yılmaz’dan yardım istedi, Coşkun Şen de yurt açma ve iş yeri çalıştırma belgesi alabilmek için dosya takibini yaptı.
 
- Yangına karşı gerekli önlemlerin alınmadığı Sefaköy’deki bir banka şubesi için banka müdürü Serdar Yılmaz’dan yardım istedi, Yılmaz da kontrolör Aydemir Küçük’e aldığı rüşvetin bir kısmını vererek olumlu itfaiye raporu çıkardı.
 
- Fatih’te bulunan bir diş sağlığı merkezi için denetlemeye giden iki memur olumsuz rapor verdi. Araya giren itfaiyeci Ramazan İstif raporu verecek olan Ömer Büyük’e iPhone 4S marka telefon aldı.
 
- Beyoğlu’nda yangın merdiveni olmayan bir optik firmasından olumlu rapor için10 bin lira para ve 3-4 adet gözlük istendi.
 
BU YANGINLAR ÇIKMAYABİLİRDİ
 
Fezlekede yangın felaketlerine de vurgu yapıldı. Esenyurt’taki AVM inşaatında çıkan çadır yangınında 11 kişinin öldüğü hatırlatılarak, burada teknik şartların yerine getirilmemesi nedeniyle insanların öldüğü anlatıldı. Fezlekede şu ifadeler yer aldı: “Çırpıcı’da bulunan Tekstil fabrikasında çıkan yangında 1 kişinin yaralandığı, 60’a yakın atölyenin tehlike altında kaldığı, 2 kişinin öldüğü Esenler’deki internet kafede çıkan yangının ise aynı şekilde gerekli olan yangın önleme şartların yerine getirmemesinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Diğer bir yangın ise 2 kişi hayatını kaybettiği 4 kişinin yaralandığı Tuzla’da boya ve kimyevi madde üretiminin yapıldığı fabrikada meydana geldi...”
<< Önceki Haber Rüşvet belgelerinden kan donduran ifadeler çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER