Reza Zarrab'ı yalanlayan rapor!

Türkiye’nin dış ticaretini tüm yönleriyle ele alan “Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu”, altın ticaretiyle cari açık arasındaki ilişkiye dair çok çarpıcı tespitlerde bulundu.

Reza Zarrab'ı yalanlayan rapor!

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin dış ticaretini tüm yönleriyle ele alan “Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu”, altın ticaretiyle cari açık arasındaki ilişkiye dair çok çarpıcı tespitlerde bulundu. Rapor, altın ticaretinin cari açığı kapatmak bir yana, ithalat rakamlarını artırarak cari açığı olumsuz etkilediğini gösterdi. 17 Aralık soruşturması kapsamında, yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla tutuklanan İranlı işadamı Rıza Sarraf, serbest bırakıldıktan bir süre sonra katıldığı bir programda, altın ticareti yaparak cari açığın yüzde 15’ini tek başına kapattığını iddia etmiş, yolsuzlukla suçlanan Sarraf’ın bu sözleri tepkiye sebep olmuştu,

TİM'in dış ticareti tüm yönleriyle ele alan ayrıntılı “Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu”nda, altın dış ticaretinin Türkiye'nin net ihracatını yüzde 18 daralttığı vurgulandı.

Rapora göre, 2013 yılı ihracat rakamında altın ihracatındaki keskin düşüş etkili oldu. Bir önceki yıl sekiz kat ihracat artışı gerçekleştiren altın, 2013 yılında yönünü ithalata çevirdi. Net ihracatın yüzde 18 daralmasına yol açan altın, Türkiye’nin ithalatını da artırarak cari açığı olumsuz etkiledi.

BİRÇOK ÜRÜN GRUBUNDA İHRACAT ARTIŞ ORANI ÇİFT HANELİ
Motorlu kara taşıtlarının lider olarak bitirdiği 2013 yılı ihracatında, birçok ürün grubu çift haneli ihracat artışı gerçekleştirdi. İhracat artışını olumlu yönde etkileyen sektörler; otomotiv, makine, örme giyim, plastik ve mobilya olurken, daralmaya yol açanlar demir-çelik, mineral yakıt ve yağlar oldu.

Ülke grupları incelendiğinde, Türkiye’nin en büyük ticari partneri, toplam ihracattaki yüzde 41 pay ile yine Avrupa Birliği (AB) oldu. Ortadoğu’ya yapılan ihracatın düşüşünde altın faktörü öne çıkarken, en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk beş ülke sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, Rusya ve Fransa oldu.

DHA
<< Önceki Haber Reza Zarrab'ı yalanlayan rapor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER