Polis Taksim'e girdi

İstanbul'da polis ekipleri Taksim Meydanı'na girdi.

Polis Taksim'e girdi

  • Polis pankartları kaldırmak için Taksim'de.
  • Polis sık sık 'müdahale olmayacak' anonsu yaptı.
  • Yasadışı bir grup polise taş ve molotoflarla saldırdı.
  • Polis dağılmayan eylemcilere müdahale etti.

İstanbul polisi barikatları kaldırmak ve Gezi Parkı etrafına asılan pankartları kaldırmak üzere Taksim Meydanı'na girdi.

Bölgeye giren polis ekipleri anonslarla AKM ve anıt çevresinde düzeni sağlamak amacıyla müdahale edildiğini belirtirken, Gezi Parkı'ndaki eylemcilere müdahalede bulunulmayacağı ifade edildi. Göstericilere herhangi bir müdahale yapılmayacağını söyleyen polis ekipleri, "Lütfen dikkat. Hiçbir şekilde Gezi Parkı'na ve Gezi Parkı içerisindekilere müdahale yapılmayacaktır. Polisin burada bulunma amacı Atatürk Anıtı ve AKM çevresine düzenleme yapmaktır. Lütfen Gezi Parkı merdivenlerinin üstüne çıkınız. Grup sözcülerine sesleniyorum. Bu tarafa kimseyi göndermeyiniz. Sizlere müdahale edilmeyecek" diye sık sık anons yaptı.

Taksim Meydanı'na çıkan çevik kuvvet ekipleri öncelikle Atatürk Anıtı çevresinde bekleyen göstericileri uzaklaştırdı. Bu sırada 30-40 kişilik grup taş ve havai fişek ile polise saldırdı. Polisin biber gazıyla müdahalesi üzerine marjinal gruplar Tarlabaşı ve Sıraselviler yönündeki ara sokaklara kaçtı. Eylemciler polise taş, şişe ve havai fişekle karşılık verdi.

Daha sonra polis ekipleri AKM ve Atatürk anıtı üzerindeki pankartları kaldırırken sadece Türk bayrağı ve Atatürk posteri kaldı. Polis, anıt çevresinde güvenlik önlemi aldı. 

Öte yandan Taksim Meydanı müdahale sırasında yine savaş alanına döndü. Uyarılara rağmen dağılmayan bir grup göstericiye tazyikli su ile müdahale edildi. Göstericiler de polise taş, molotof bombası ve sapanlarla karşılık verdi. Göstericilerin meydandaki düzenleme çalışmalarında kullanılan inşaat malzemeleri ile barikat kurdukları gözlendi. Atılan taşlardan biri, bir çevik kuvvet polisinin koluna isabet etti. Bir molotof bombası da polislerin arasına düştü. Polisler yanmaktan son anda kurtuldu. Eylemcilerin TOMA'lara molotof attığı da görüldü. 

VALİ MUTLU: GEZİ PARKI'NA MÜDAHALE YOK

Öte yandan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da sabah erken saatlerde Twitter'dan yeni mesajlar yayımladı. Vali Mutlu'nun mesajları şöyle;

- Gezi Parkında bulunan gençler hepinize hayırlı sabahlar diliyorum. Gezi parkında ve Taksim'de başlayan bekleyişinizi gece ve gündüz halen sürdürüyorsunuz. Bu konuda hiçbir sorun yok. Yaşanan olaylar hepimizi sizi,bizi üzdü. Tekrarlanmasını hiç birimiz asla istemiyoruz. Mevcut durum hakkında pek çok analizler yapabilirsiniz. 

- Fakat alanda görünen flama ve pankartlarda tablo sizin İDEAL ve BEKLENTİLERİNİZİN dışında pek çok legal veya illegal sesin reklamına dönüştü. Bu tablo milletimizi üzerken, dünya kamuoyunda itibarımızı sarsan yayınlar halen bu görüntüler üzerinden servise devam ediliyor. Artık bu görüntülere bir son vermek gerektiğini düşünüyoruz.

- Bu nedenle bu sabah saat 08'den itibaren bir çalışmamız olacak. GAYEMİZ; Atatürk Heykeli, Atatürk Kültür Merkezi ve alan üzerindeki PANKART ve RESİMLERİ kaldırmaktan ibarettir. Başka bir amacımız yoktur. Sizlere, Gezi Parkı'na ve Taksim'e dokunulmayacağını bir kez daha KESİNLİKLE ifade ediyorum.

- Arkadaşlarınızı lütfen bu mesajım yönünde uyarın. GEZİ PARKI ve TAKSİM'e KESİNLİKLE  DOKUNULMAYACAK, SİZLERE ASLA DOKUNULMAYACAKTIR. Bu sabah ve bundan sonra polis kardeşlerinize emanetsiniz. Sizin hiçbir provokasyona maruz kalmadan,sükunetle bulunduğunuz yerde beklemenizi, olası yanlışlıklardan uzak kalmanızı özellikle rica ederim. Sadece kendini ifadeye çalışan siz gençlerin ideallerini de gerçekleştirecek bu çalışmada güvenlik güçleriyle birlikte olun, GEZİ'de bekleyin.
<< Önceki Haber Polis Taksim'e girdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER